Na hlavný obsah

Psa viackrát strelili do hlavy a následne pochovali zaživa. Akoby zázrakom prežil

Podľa čipu sa podarilo vypátrať, komu zviera patrí.

Psa viackrát strelili do hlavy a následne pochovali zaživa. Akoby zázrakom prežil
Na snímke pes, ktorého sa v českej obci Libina pokúsil niekto zabiť brutálnym spôsobom. Foto: Facebook/Unie práv zvířat z.s., koláž: RTVS

Prípad plný krutosti. V českej obci Libina v okrese Šumperk sa chcel niekto brutálnym spôsobom zbaviť psa. Štvorročného Bennyho najskôr viackrát strelil do hlavy a následne zaživa zakopal do zeme.

Zviera akoby zázrakom prežilo a po liečbe na veterinárnej klinike sa postupne zotavuje. O prípade informovala na Facebooku Únia práv zvířat z.s. aj český spravodajský portál idnes.cz.

„Pes má broky v tlame aj na hlave. V tlame ich má sedem až dvanásť, na hlave ďalších päť. Veterinári ich nebudú vyťahovať, ale liečbu nechajú na antibiotikách,“ opísala Diana Šlechová, predsedníčka Únie práv zvířat (ÚPZ).

Pod zemou ležal niekoľko dní

Ťažko poraneného psa našiel počas prechádzky so svojím psom na skládke hliny muž z Olomouca. Vysileného zvieraťa sa po jeho telefonáte okamžite ujali členovia ÚPZ, ktorým sa na mieste naskytol nepekný pohľad – pes nebol schopný chodiť a z oči a tlamy mu tiekla krv.

Na mieste, ktoré Únia zdokumentovala bolo vidieť aj otlačky drápov, ako sa Benny chcel dostať von.

Na snímke hrob, do ktorého sa páchateľ pokúsil zaživa pochovať psa. Foto: Facebook/Diana Šlechtová

Po prvotných vyšetreniach veterinári odhadli, že zviera ležalo pod zemou približne dva až tri dni. Poranenia mu mali spôsobiť diabolky vystrelené z klasickej vzduchovky, ktorá sa dá zakúpiť legálne aj bez zbrojného preukazu.  

Podľa Šlechovej páchateľ predpokladal, že pes je mŕtvy, a preto ho nezakopal dostatočne hlboko. To mu zachránilo život. Zviera bolo pravdepodobne len v bezvedomí, a preto prežilo.

Vďaka čipu sa podarilo zistiť, komu pes patrí a koľko má rokov. „Pes je registrovaný na ženu pochybnej povesti, narodil sa v roku 2019,“ uvádza sa v stanovisku. Prípad prevzala a vyšetruje Polícia Českej republiky ako trestný čin týrania zvieraťa.

Hrôzostrašný prípad nenechal chladnú ani širokú verejnosť. Tá sa štvornohému pacientovi vyzbierala na liečbu. Podľa predbežných odhadov bude jej výška 55-tisíc českých korún (cca 2 200 eur).

Po starostlivosti na veterinárnej klinike Jaga Brno je pes aktuálne v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života a za niekoľko dní ho prepustia do domácej liečby. Kam presne ho odvezú nezverejnili, aby vedeli tento brutálny skutok vyšetriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet