Na hlavný obsah

Rozpočtová rada upozorňuje, že verejné financie sú vo vysokom riziku. Diskutovala o tom s prezidentkou

Predmetom diskusie bol aj nedávno schválený štátny rozpočet.

Rozpočtová rada upozorňuje, že verejné financie sú vo vysokom riziku. Diskutovala o tom s prezidentkou
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia predstaviteľov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala s členmi Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Rozpočtová rada upozorňuje, že verejné financie sú v pásme vysokého rizika. V budúcnosti preto hrozí, že štát bude mať problém s financovaním verejných služieb, napríklad dôchodkov, alebo platov svojich zamestnancov.

Slovensko bude v tomto roku hospodáriť s najvyšším rozpočtovým deficitom spomedzi krajín Európskej únie. Členovia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť o výhľade pre verejné financie informovali hlavu štátu.

„Obsahom stretnutia bola diskusia o verejných financiách. o našom pohľade na nedávno schválený štátny rozpočet a o tom ako sa implementujú výdavkové limity ako rozpočtový nástroj,“ informoval predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RPRZ) Ján Tóth.

„To je vlastne hlavný cieľ výdavkových limitov aj všetkých fiškálnych pravidiel, aby sme zabezpečili návrat k udržateľným verejným financiám,“ ozrejmil člen RPRZ Martin Šuster.

Práve výdavkové limity sú nástroj, ktorý má zamedzovať nadmernému míňaniu peňazí zo strany vlády. Ministerstvo financií ich však do rozpočtu na tento rok nezapracovalo. Rezort na naše otázky do uzávierky neodpovedal.

Pohľadu RPRZ na verejné financie sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimir Amrich:

Záväzok voči Európskej únii

Zaviesť výdavkové stropy sa Slovensko zaviazalo aj voči Európskej komisii. Ak nebudú do pol roka schválené, hrozí, že Slovensko nedostane ďalšiu platbu z Plánu obnovy vo výške 924 miliónov eur.

„Ten zákon aj v súlade s vyjadrením Najvyššieho kontrolného úradu je nejednoznačný. Máme nejakú právnu analýzu ministerstva financií, máme právnu analýzu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a bude určite nevyhnutné spresniť zákon,“ skonštatovala štátna tajomníčka podpredsedu vlády pre plán obnovy Alena Sábelová.

„Nie je jednoznačný vzťah medzi RPRZ, ministerstvom financií a parlamentom. Vo väčšine krajín výdavkové limity definuje rezort financií. Tú kontrolu, správnosť zadefinovania toho čísla kľúčového pre udržateľný rozvoj spoločnosti, je práve na podobných inštitúciách, ako je u nás RPRZ,“ uviedol predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrássy.

Pripúšťate, že by v budúcnosti mohlo dôjsť k nejakej zmene, aby sa neopakovala situácia, kde ministerstvo financií a Rada nevedia nájsť spoločnú reč?

Ján Tóth pripúšťa, že by mohlo dôjsť ku konfliktu záujmov medzi RPRZ a ministerstvom financií. „Pretože výdavkové limity majú byť záväzné pre vládu a tým pádom by mohli byť počítané skôr nezávislou treťou stranou,“ dodal.

O výdavkových limitoch by mala Národná rada hlasovať na aktuálnej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko