Na hlavný obsah

S blížiacim sa druhým výročím ruskej agresie v radách ukrajinských vojakov cítiť hnev a únavu

Podľa expertov čaká našich východných susedov kritický rok.

S blížiacim sa druhým výročím ruskej agresie v radách ukrajinských vojakov cítiť hnev a únavu
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci. Foto: RTVS

S blížiacim sa druhým výročím ruského útoku na Ukrajinu získal ruský prezident Vladimir Putin ďalšie symbolické víťazstvo. Po vyše 720 dňoch konfliktu a dobytí mesta Avdijivka je v ukrajinských radách cítiť hnev a únavu z vojny.

Podľa vojenských expertov čaká našich východných susedov kritický rok a hrozí, že ukrajinský front sa zrúti.

Ukrajinci sa minulý rok pripravovali na veľkú protiofenzívu. Plánovali oslobodiť tisíce kilometrov okupovaného územia. Miesto toho ale prichádzajú o ďalšie.

“Ide o tretie veľmi významné a ikonické bojisko. Prvým bol Mariupol, potom Bachmut, teraz Avdijivka. Tieto veľké bitky nie sú schopní Ukrajinci v súčasnosti zvládať. Morálka je pomerne nízka a veliteľstvo armády bude musieť urobiť veľa preto, aby ich dostalo do tej podoby, ako bolo na počiatku vojny,“ uviedol bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Situácii na frontoch Ukrajiny sa v Správach RTVS venoval redaktor Michal Cimerman:

Málo munície a techniky

Problémy robí našim východným susedom aj málo munície a techniky. Od spojencov jej neprichádza dostatok, viazne najmä pomoc od USA.

“Keby sa tie dodávky odohrávali v takom duchu, ako sa odohrávajú, tak si nemyslím, že by Ukrajina dokázala zahájiť aktivity, ktoré by smerovali k oslobodeniu okupovaných území,“ povedal bezpečnostný analytik z Univerzity obrany Brno Zdeněk Petráš.

Tu by sa podľa neho skôr hovorilo o tom, či by Ukrajina vôbec vedela čeliť ruským jednotkám a zaistiť, aby ruské jednotky nepostupovali ďalej.

Desaťtisíce mŕtvych a zranených

Okupanti majú aj značnú výhodu v počte vojakov. Napriek tomu, že obe strany rátajú podľa analytikov mŕtvych a zranených v desaťtisícoch, Ukrajinci majú problém dopĺňať stavy. Rusi majú možnosť vo veľkom mobilizovať ďalej.

“Pokiaľ sa Ukrajine nepodarí vytvoriť na fronte operačné a strategické zálohy, bez toho nie je možné uvažovať o tom, že akákoľvek činnosť viedla k nejakému úspechu. Tu nemožno hovoriť o tom, že by bojové nadšenie a vysoká morálka jednotiek mohla toto nahradiť,“ dodal Petráš.

“Ja si myslím, že pokiaľ bude tá situácia takto prebiehať, ako prebieha, tak v tomto roku, by sa mohlo stať, že dôjde k zrúteniu ukrajinského frontu,“ uviedol Šedivý. Bez ohľadu na to môže konflikt podľa analytikov pokračovať ešte dlhé roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet