Na hlavný obsah

Shiffrinová najnovšou správou svojich fanúšikov nepotešila, po víkende môže prísť o vedúcu pozíciu vo Svetovom pohári

Američanka sa stále zotavuje zo zranenia kolena.

Shiffrinová najnovšou správou svojich fanúšikov nepotešila, po víkende môže prísť o vedúcu pozíciu vo Svetovom pohári
Na snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. Foto: TASR - Martin Baumann

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová nenastúpi ani na preteky SP v andorrskom Soldeu. Chýbať tak bude na štarte sobotného (10. 2.) obrovského slalomu a nedeľného (11. 2.) slalomu. Svoje rozhodnutie oznámila na sociálnych sieťach.

„Každý deň sa cítim lepšie a napredujem, ale tento víkend ešte v Andorre nebudem lyžovať. Bolí má to, pretože na Soldeu mám veľa špeciálnych spomienok, ale moje koleno ešte nezvláda záťaž pretekania. Potrebujem trocha viac času na uzdravenie a obnovenie kondície,“ napísala.

Hoci sa Shiffrinovej stav deň čo deň zlepšuje a sama si uvedomuje, že v hre je veľa, situáciu nechce podceniť. Na svahy sa chce vrátiť v najlepšej možnej forme.

„V tejto sezóne je v stávke veľa, ale rovnako tak je to aj v každom ročníku. Je to beh na dlhú trať a chcem sa uistiť, že moje koleno bude silné a budem plne schopná výkonného lyžovania, keď sa vrátim do štartovacej bránky,“ dodala.

Shiffrinová môže prísť o vedúcu pozíciu

Najväčšia rivalka Petry Vlhovej už pre zranenie nenastúpila ani do obrovského slalomu v Kronplatzi. Po nasledujúcom víkende môže prísť o vedúce postavenie v boji o veľký krištáľový glóbus.

Druhá Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová na ňu stráca už len 95 bodov a v prípade triumfu, za ktorý môže získať 100 bodov, ju vystrieda na tróne.

Kompetentní by sa mali zamyslieť

Obhajkyňa titulu nie je jedinou lyžiarkou, ktorú vyradilo z hry zranenie. Talianska lyžiarka Sofia Goggiová si pri páde počas tréningu na zjazdovke v Ponte di Legno zlomila nohu. V rovnakých pretekoch ako Shiffrinová spadla aj Talianka Federica Brignoneová, ktorá na rozdiel od Američanky neutrpela vážnejšie zdravotné komplikácie.

Petre Vlhovej zas predčasne ukončil ročník pád v Jasnej, pri ktorom si potrhala predný krížný väz v pravom kolene. Škaredé pády sa nevyhli ani mužom. Sezónu musel, skôr ako plánoval, ukončiť aj Shiffrinovej priateľ Nór Aleksander Aamodt Kilde, Rakúšan Marco Schwarz či Francúz Alexis Pinturault.  

„Chcem zaželať všetko najlepšie tým, ktorí sú momentálne na vedľajšej koľaji. Verím, že únava v tejto fáze sezóny zohrala úlohu v zraneniach, ktoré sme v poslednej dobe videli, vrátane toho môjho,“ uviedla.

Najväčšia hviezda súčasného alpského lyžovania zároveň vyzvala kompetentných, aby do budúcna prehodnotili požiadavky na profesionálnych športovcov. Problémom nie je len nahustený kalendár, ale aj povinnosti (mediálne povinnosti, odovzdávanie cien a plný večerný program) mimo zjazdovky. Čas, ktorý im pretekári venujú, by radšej mohli využiť na regeneráciu.

„Veľa sa o tom povedalo a absolútne súhlasím s tými, ktorí žiadali, aby sme sa lepšie pozreli na požiadavky vrcholových športovcov. Z pohľadu kalendára pretekov, ako aj harmonogramom s večernými pretekmi. Je ťažké opísať slovami, aké sú skutočné požiadavky na športovcov, ktorí sú v najlepšej pätnástke vo viacerých disciplínach a neustále sú na stupňoch pre víťazov,“ odprezentovala svoj názor 28-ročná pretekárka.

Víťazka 95 pretekov v prestížnom seriáli utrpela zranenie v zjazde v talianskom stredisku Cortine d’Ampezzo. Po páde vo vysokej rýchlosti skončila v záchytných sieťach. Po transpote do nemocnice vyšetrenia odhalili poranenie ľavého kolena, väzy ostali nepoškodené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport