Na hlavný obsah

Prípady šikany v školách so smutným koncom šokovali Slovensko: Aktivisti žiadajú zmeny, minister má iný názor

Obrátili sa priamo na ministra Suska.

Prípady šikany v školách so smutným koncom šokovali Slovensko: Aktivisti žiadajú zmeny, minister má iný názor
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Posmech, ponižovanie, sexuálne násilie. Slovenskom v poslednom čase otriaslo viacero prípadov šikany v školách so smutným koncom. Občianske združenie (OZ) Akčné rodiny denne dostáva podnety od ľudí, ktorým šikana ničí život.

Preto poslali ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) list, v ktorom žiadajú, aby ministerstvo prehodnotilo svoje rozhodnutie neklasifikovať šikanu ako nový trestný čin.

Prešlo len pár mesiacov, odkedy si školák Roman z Prachatíc, ktorý bol päť rokov terčom šikanovania, vzal život. OZ Akčné rodiny aj preto vo svojom liste ministrovi žiada diskusiu o šikane. Obávajú sa, že klasifikácia šikany pod inými trestnými činmi môže brániť jej odhaleniu.

„Stretávali sme sa s prípadmi, kedy sa dieťaťu ubližovalo, bili ho, ale nemalo, napríklad, dostatočne dlhú dobu liečenia. Lebo musíte mať dostatočne dlhú dobu liečenia, aby sa to klasifikovalo ako trestný čin,“ priblížila štatutárka združenia Kristína Homolová.

Šikane, jej následkom a klasifikácii v právnom systéme sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Šikana sa v právnom systéme schováva pod rôznymi skutkovými podstatami. Môže ísť o usmrtenie, účasť na samovražde, ublíženie na zdraví, znásilnenie, krádež či neoprávnené užívanie cudzej veci. Podľa ministerstva spravodlivosti nie je dôvod aby bola samostatný trestný čin.

„Trestné právo by malo byť len prostriedkom ultima rácio a teda použiteľné, až keď zlyhajú všetky ostatné možnosti,“ myslí si Susko.

Ďalšia opozičná kritika novely Trestného zákona

Poslankyňa za Progresívne Slovensko Lucia Plaváková označila za nepochopiteľné, že minister k tejto otázke neotvorí odbornú diskusiu. Navyše, keď ministerstvo pripravuje zásadnú rekodifikáciu Trestného zákona. „Či nie je potrebné mať aj samostatný trestný čin, ktorý by jasne definoval konkrétne spoločenské konanie, teda šikanu,“ uviedla.

Trestu neujdú ani mladiství, tvrdí právnik

Právnik Tomáš Strémy konštatuje, že aj dnes, keď sa šikana rozptyľuje do mnohých trestných skutkov, páchatelia trestu neujdú. Ani keď sú ešte mladiství.

„Treba povedať, že u mladistvých sú sankcie jemnejšie, jednou z nich je aj ochranná výchova, od 14. roku je osoba trestnoprávne zodpovedná. V prípade, že mladistvý spáchal trestný čin, so závažnosťou väčšou ako malou, môže sa aj takáto osoba umiestniť do ústavu na výkon trestu odňatia slobody,“ pokračoval Strémy.

Podľa psychológa Dušana Kešického treba pochopiť, čo mladých ľudí k takémuto správaniu vedie. „Pokiaľ my pochopíme, čo ich k tomu vedie a dokážeme nastaviť systém inak, nepotrebujeme až takú represiu,“ myslí si.

Ministerstvo školstva chce podľa slov ministra Tomáša Druckera začať o problematike šikany vzdelávať nie len detí a pedagógov, ale aj rodičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko