Na hlavný obsah

Situáciu na Slovensku komplikujú predčasné odchody do dôchodku. Minister očakáva ďalší odliv zamestnancov

Atraktívna valorizácia z pohľadu predčasného dôchodku bude aj tento rok.

Situáciu na Slovensku komplikujú predčasné odchody do dôchodku. Minister očakáva ďalší odliv zamestnancov
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) očakáva tento rok druhú vlnu žiadateľov o predčasný dôchodok. Vlani požiadalo o skorší odchod do penzie viac ako 30-tisíc ľudí. Najviac žiadostí sa nakopilo ku koncu roka. Budúci penzisti potvrdili, že pre vysokú valorizáciu sa im to oplatí. Rezort pripravuje zmenu zákona.

Na slovenskom trhu práce chýba viac ako 80-tisíc zamestnancov. Výhodný odchod do predčasného dôchodku situáciu ešte skomplikoval.

„Chýbajú tí najskúsenejší najkvalifikovanejší pracovníci, ktorí odišli podľa mňa veľmi nešťastným rozhodnutím predchádzajúcej vlády,“ uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

„Naši vlastní ľudia odchádzajú, cudzincov máme málo a ľudia sa nám hrnú do predčasného dôchodku,“ zhrnul problémy vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Reportáž o predčasných odchodoch do dôchodku pripravila pre Správy RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

Kritický nedostatok

„Ten nedostatok je skutočne kritický v odvetviach ako napr. autodoprava alebo v energetike,“ konkretizoval Hošták.

V roku 2022 žiadalo o predčasný dôchodok približne 14-tisíc ľudí. Minulý rok sa tento počet viac než zdvojnásobil.

„Všetci tí, ktorí sa rozhodli odísť do predčasného starobného dôchodku v roku 2023, mali automaticky nárok na dve valorizácie. Pre niektorú skupinu riadne vyrátaný dôchodok bol automaticky zvýšený takmer o štvrtinu,“ vyjadril sa hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Neoplatilo sa to, povedzme, lekárom, inžinierom. Ale sa to skôr oplatilo ľuďom z výroby, ktorí mali teda zárobky nižšie,“ uviedol Baláž.

Výhodná valorizácia

Všetci tí, ktorí požiadali o predčasný dôchodok do konca minulého roku, získali valorizáciu viac ako 22 percent. Na druhej strane im za odchod do predčasnej penzie Sociálna poisťovňa za každý mesiac skoršieho odchodu odpočíta 0,3 alebo 0,5 percenta. Atraktívna valorizácia z pohľadu predčasného dôchodku bude aj tento rok.

„Všetci tí, ktorí sa rozhodnú odísť či do starobného alebo predčasného dôchodku v roku 2024, budú mať automaticky nárok na valorizáciu vo výške 14,5 percenta,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne.

„Očakávame ešte jednu vlnu, pretože tá inflácia a s ňou spojená dôchodková alebo dôchodcovská valorizácia bola vysoká nie len v minulom, ale aj v tomto roku,“ uviedol Erik Tomáš.

Zmenu pravidiel v zákone o predčasných dôchodkoch, ktorá by znížila ich atraktivitu, sľuboval rezort na začiatok roka.

„Tým pádom, že na začiatku roka sa táto situácia výrazne upokojila, tak sa nemusíme ponáhľať a všetko si musíme ešte odkonzultovať vrámci vládnej koalície, zdôraznil minister.

„Nie som si istý, že či máme dostatok času. Z nášho pohľadu je potrebné uvedený problém riešiť ihneď. Je to skutočne urgentné,“ varoval Hošták. Republiková únia zamestnávateľov tvrdí, že problém s odchodom ľudí do predčasného dôchodku začínajú mať postupne všetky firmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika