Na hlavný obsah

Spíte medzi myšami, nič ako toalety a hygiena tam nefunguje: Český legionár prehovoril o skúsenostiach z ukrajinského frontu

Slovenská lekárka na Ukrajine robí mobilné polikliniky.

Spíte medzi myšami, nič ako toalety a hygiena tam nefunguje: Český legionár prehovoril o skúsenostiach z ukrajinského frontu
Archívna snímka: Ukrajinskí vojaci si zakrývajú uši, aby ich chránili pred zvukmi ruskej paľby. Foto: TASR/AP

Blesková vojna s jasnou prevahou Rusov – tak si predstavoval Kremeľ už dva roky prebiehajúci konflikt na Ukrajine, ktorého koniec je v nedohľadne. Niektorí ľudia sa v solidarite s Ukrajincami vybrali pomáhať na front, medzi nimi aj český legionár a slovenská lekárka.

Dôverne poznajú život pod delostreleckou paľbou. Nepoznajú sa, no práve dobrovoľníctvo, a to, že sú lekári, spája českého legionára Pavla a slovenskú lekárku Zuzanu Ulman. Pôsobia na fronte na východnej Ukrajine, ale aj za ním.

Legionár Pavel povedal viac o svojich skúsenostiach z ukrajinského frontu, ako vojna ovplyvňuje psychiku a s akým nasadením ľudia bojujú. Prehovoril aj o živote na fronte, o spánku medzi myšami a prakticky neexistujúcom prístupe k hygiene a toaletám. Priblížil tiež, ako človek vníma realitu po návrate z neho.

Zuzana Ulman organizuje na Ukrajine mobilné polikliniky. Často riešia aj psychické problémy obyvateľov, ktoré ovplyvňuje aj ich celkové zdravie. Prehovorila aj o zmenách v intenzite ruských útokov.

Slovenská lekárka a český legionár prehovorili o svojej misii na Ukrajine počas vojny v relácii Rádia Slovensko Kontakty. Rozprávali sa s nimi redaktorky RTVS Soňa Weissová a Petra Strižková:

Obrancov Ukrajiny môžete podporiť TU.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet