Na hlavný obsah

Štáb RTVS sa pozrel do najväčšieho skladu potravín na Slovensku. Zisťoval, čo sa stane s nevyhovujúcimi plodmi

V rozsiahlom sklade sa nachádza viac ako 320 druhov ovocia a zeleniny.

Štáb RTVS sa pozrel do najväčšieho skladu potravín na Slovensku. Zisťoval, čo sa stane s nevyhovujúcimi plodmi
Sklad potravín v Ilave. Foto: RTVS

Špeciálny tvar, cukornatosť či pevnosť dužiny – to sú faktory, ktoré by malo spĺňať ovocie, kým sa dostane na pulty predajní.

Náš štáb bol v najväčšom sklade potravín a tovaru na Slovensku, v Ilave. Zisťovali sme, čo sa stane s nevyhovujúcimi plodmi.

Pomaranče, jablká či banány. V rozsiahlom sklade sa nachádza viac ako 320 druhov ovocia a zeleniny. Privážajú ich sem aj z veľkých diaľok, napríklad z Kolumbie či Kostariky. Prvá kontrola je už pri príchode kamiónov.

Ako sa pracuje v najväčšom sklade potravín na Slovensku? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Dominika Kusá:

„Kontrolujeme etiketu, druh balenia, či je tovar dodávaný čerstvý, či nepodlieha hnilobe, povrchové vady sú kontrolované,“ vysvetlil vedúci produktívnych skladov v logistickom centre v Ilave Daniel Tarasovič.

Dôležitý je kaliber. Plody si dôkladne zmerajú. „Sú to kalibrovníky na citrusy, jablká, tak isto tu máme kalibrovníky na stupne zrelosti pre banány. Kde máme uvedené, pri akom stupni zrelosti prijímame tovar a pri akej teplote,“ dodal Tarasovič.

„Ak by sa objavila pleseň, hniloba, zdokumentuje sa a posiela na nákup. Bývajú problémy, ak je tovar zlý, tak sa vráti. Každé jedno zamietnutie tovaru je povinný si majiteľ odviezť, tu nezostáva nič, v žiadnom prípade,“ povedal špecialista pre ovocie a zeleninu v sklade v Ilave Peter Friedl.

Čaká ich aj kontrola v laboratóriu

Plody, ktoré sa dostanú do skladu, čaká ďalšia kontrola v laboratóriu. Posudzujú najskôr vzhľad. Aj to jablko, ktoré ma pekný tvar, ešte nemá istý odchod na pulty predajní. Preveria aj jeho dužinu.

„Následne penetrometrom po určitú rysku spravíme meranie, vždy z jednej a z druhej strany, vždy sa berie desať jabĺk,“ doplnil Friedl.

Pri citrusoch ďalej merajú obsah šťavy v kilograme ovocia. Iné hodnoty má pomaranč, mandarínka či grep. Melóny sme zastihli pri meraní cukornatosti. Prešli.

Logistické centrum tvorí niekoľko skladov. V každom sú predpísané podmienky a teplota. V jednom z najchladnejších skladov sa teplota pohybuje okolo mínus 20 stupňov Celzia. Zamestnanci tam pracujú v špeciálnom režime.

„Zamestnanci majú vždy do hodiny prestávku 10 minút, reálne pracujú 55 minút, 10 minút prestávka. Oblečenie poskytujeme od hlavy po päty, taktiež aj spodné termo,“ uviedol vedúci skladu hlboko mrazeného tovaru Marek Michalík.

Najmodernejšia technológia je v automatizovanom sklade, naskladnenie tovaru urýchlil zakladač. Denne z logistického centra odíde 300 kamiónov. Najďalej do Michaloviec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko