Na hlavný obsah

Starší odišli na dôchodok, mladých táto práca neláka. Samosprávam chýbajú mestskí policajti

V mnohých mestách hľadajú nových adeptov.

Starší odišli na dôchodok, mladých táto práca neláka. Samosprávam chýbajú mestskí policajti
Ilustračná snímka - mestská polícia. Foto: RTVS

Samosprávam chýbajú mestskí policajti. Starší odišli do dôchodku a záujem mladých o túto profesiu klesá. Problémom sú aj nízke platy a veľká psychická záťaž.

Vo Zvolene vyhlásili výberové konanie na miesta piatich mestských policajtov. Potrebovali by ich však viac. „My máme mať tabuľkovo 40 policajtov a máme 32. To znamená, že osem policajtov nám chýba, a to už je veľký problém, aby sme dokázali postaviť služby,“ uviedol primátor Zvolena Vladimír Maňka.

V neďalekej Detve hľadajú okrem dvoch policajtov aj náčelníka mestskej polície. „Máme piatich mestských policajtov. Ideálny stav pre naše mesto by bolo 16, ale ten, žiaľ, neviem ani z finančných dôvodov naplniť. Je problém potom s postavením samotných služieb a zložiť hliadky, aby boli funkčné,“ opísal situáciu primátor Detvy Branislav Baran.

Mnohí mestskí policajti odišli do dôchodku, prilákať mladých nie je jednoduché. Odrádzajú ich nižšie mzdy. „Na celom Slovensku chýbajú mestskí policajti, a to z toho dôvodu, že tento rok bol prvý rok, kedy mohli odísť do dôchodku po doslúžení 25 rokov. Aj to nám spôsobilo pokles našich príslušníkov priamo v teréne,“ ozrejmil prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Ján Andrejko.

„Nie sme konkurencieschopní, čo sa týka finančných prostriedkov na mzdy,“ povedal náčelník mestskej polície Zvolen Jozef Záchenský.

Prečo samosprávam chýbajú mestskí policajti zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Dominik Veľas:

Samosprávy využívajú vlastné financie

Mestské polície financujú samosprávy z vlastných zdrojov. Vo Zvolene ročne zaplatia jeden a pol milióna eur. V Detve 200-tisíc.

„V tom sú, samozrejme, platy policajtov a sú tam aj prevádzkové náklady na kamerové systémy a ďalšie veci,“ priblížil Vladimír Maňka.

Podľa Únie miest Slovenska samosprávy nedokážu financovať činnosť mestských polícií v potrebnej výške. „Ministerstvo vnútra, ako gestor zákona o obecnej polícii, bude potrebám a návrhom mestských a obecných polícií v tomto volebnom období venovať náležitú pozornosť,“ informovalo v stanovisku ministerstvo vnútra.

Okrem platov odrádzajú záujemcov aj časté konflikty a zvýšená psychická záťaž. „Máloktorí to zvládnu a sú takí, ktorí po roku – po dvoch, túto prácu opustia a nájdu si pokojnejšiu prácu,“ zhodnotil Ján Andrejko.

Do konca marca musí každá mestská polícia spracovať správu o činnosti. V nej uvádza, koľko im reálne chýba policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny