Na hlavný obsah

Sú kultúrnou pamiatkou, peniaze na ich záchranu však chýbajú. Mestá volajú o pomoc

Mestá už oslovili aj ministerstvo kultúry.

Sú kultúrnou pamiatkou, peniaze na ich záchranu však chýbajú. Mestá volajú o pomoc
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenské mestá zapísané na zozname UNESCO potrebujú pomoc. Ide o Bardejov, Banskú Štiavnicu, Levoču či Spišské Podhradie. Radnice nemajú peniaze na udržiavanie pamiatok. Oslovili už aj ministerstvo kultúry.

Hradby v Levoči či Bardejove – ide o časti miest, ktoré odkazujú na stredovek a sú ich unikátom. Platí, čo je najstaršie, to si vyžaduje aj najvyššie náklady na záchranu.

„My fakt v súčasnosti nemáme finančné prostriedky nazvyš, aby sme tento hradobný systém opravili,“ uviedol primátor Levoče Miroslav Vilkovský. „Teraz sme v situácii, keď svojím spôsobom nevieme, čo ďalej,“ priblížil aj primátor Bardejova Boris Hanuščak.

Situáciu v mestách UNESCO sledovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Diana Murdzíková:

Do roku 2021 mestá dostávali zdroje automaticky na záchranu pamiatok v UNESCO z rozpočtu ministerstva financií. V 2022 roku sa to zmenilo a o finančnú dotáciu už museli požiadať ministerstvo kultúry. Výrazne sa aj znížila jej výška a napríklad Bardejov vlani nedostal požadovanú dotáciu.

„Jeden a pol milióna v dnešnej dobe nemať, to zásadne nabúrava celý systém práce,“ skonštatoval Hanuščak.

Aj Spišskému Podhradiu krátenie dotácií skomplikovalo plány na opravu Kapitulskej uličky. „Zastavili sa práce, ktoré boli naplánované, ktoré boli nakreslené a boli aj stavebné povolenia. Rozpočet bol vtedy 600-tisíc eur. Plánovali sme to na tri roky po 200-tisíc, teraz je rozpočet 900-tisíc,“ ozrejmil primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta.

Vtedajšie vedenie rezortu kultúry tvrdilo, že ich systém je dobre nastavený a funkčný. Nové vedenie rezortu avizuje zmeny. „Ministerstvo kultúry SR plánuje časť financií dotknutým samosprávam opätovne prideľovať,“ uviedol rezort kultúry v písomnom stanovisku.

V akej výške, neupresnilo. Pri UNESCO-mestách sa aj štát zaviazal, že bude významne pomáhať. Nájdime systém, aby aj keď nebude každý stopercentne spokojný, nech nebude stopercentne nespokojný,“ poznamenal Boris Hanuščak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny