Na hlavný obsah

Superpočítač za desiatky miliónov, ktorý mal umožniť špičkový výskum na Slovensku, možno napokon nebude

Peniaze naň mali byť vyhradené v pláne obnovy. Projekt však mešká.

Superpočítač za desiatky miliónov, ktorý mal umožniť špičkový výskum na Slovensku, možno napokon nebude
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Superpočítač za 70 miliónov eur, ktorý mal umožniť špičkový výskum na Slovensku, možno napokon nebude. Peniaze naň mali byť vyhradené v pláne obnovy. Projekt však mešká. Vláda preto pripúšťa, že pripravuje plán B.

Superpočítače umožňujú vedcom napríklad robiť kvalitnejší výskum rakoviny. Jeden z najmodernejších mal byť vybudovaný na Slovensku.

Dočká sa Slovensko superpočítača? Na to sa v Správach RTVS pozrel redaktor Vladimír Amrich:

„To, na čo sa používajú, to sú rôzne projekty z oblasti prírodných vied, napríklad vývoj pokročilých materiálov, ktoré ešte nepoznáme a ich vlastnosti nevieme, tie sa môžu nasimulovať na takýchto superpočítačoch. Potom je to vývoj nových liečiv,“ uviedla vedúca projektu z Národného superpočítačového centra.

Výstavba superpočítača je jeden z projektov, na ktoré má Slovensko financie z plánu obnovy. Investícia, podobne ako aj ďalšie projekty v digitálnej oblasti, meškajú. Vláda preto nasadila krízové riadenie.

„O tom superpočítači a presne o tom, čo ste sa pýtali, sme práve dnes hovorili, takže máme už v tom problém, máme niektoré projekty, ktoré sú vysoko rizikové a robíme všetko preto, aby sme to stihli. Keď niekto nebude schopný, ktorý to mal robiť, tak to budeme musieť dať na niekoho iného,“ podotkol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

Peniaze na superpočítač má získať Slovenská akadémia vied. Vedenie projektu vníma, že termíny sú ambiciózne.

„Aktuálne, okrem iných oblastí, riešime i niekoľko zásadných otázok, ktoré budú mať kritický vplyv na výkon, zdroj a udržateľnosť superpočítača. Vítame akúkoľvek odbornú pomoc zo strany MIRRI SR a sme otvorení komunikácií o možnosti krízového riadenia,“ povedala generálna riaditeľka Centra spoločných činností SAV Nikola Kovaničová.

„Ja by som bol nerád, keby sme peniaze na superpočítač museli presúvať inde, pretože majú tam byť, ale štátny tajomník ma dnes informoval, že aj pre kritické situácie má pripravený aj plán B, aj plán C, kde to konkrétne pôjde, vám ešte povedať nemôžem, lebo stále veríme, že peniaze pôjdu na to, na čo boli určené,“ doplnil Raši.

Vláda mala na stole rozpracovaný projekt

Zmluva na projekt bola uzatvorená v lete 2023. Dlho sa hľadal vhodný subjekt, ktorý by projekt dokázal zrealizovať. Bývalý minister investícií hovorí, že pre novú vládu zanechali na úrade rozpracovaný projekt.

„Myslím si, že to už pomerne dlho trvá. Od toho októbra, kedy sme úrad opustili, až do februára, kedy už tie prípravné trhové konzultácie a verejné obstarávanie na superpočítač mohli byť pripravené, pretože ten míľnik realizácie tejto investície je nastavený na koniec roka 2025,“ skonštatoval bývalý minister investícií Peter Balík s tým, že konzultácie a verejné obstarávanie môžu trvať aj niekoľko rokov.

„V tomto prípade si myslím, že by sa to mohlo stihnúť do konca roka,“ dodal Balík. Zmenami a presúvaním peňazí v rámci plánu obnovy by sa podľa predbežných informácií mala vláda zaoberať na tohto týždňovom rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko