Na hlavný obsah

Syn roky týral svoju 91-ročnú matku. Hovorí, že mu odpustila a chce, aby ho pustili z väzenia

Napriek všetkému túži 91-ročná pani Elena zomrieť synovi v náručí.

Syn roky týral svoju 91-ročnú matku. Hovorí, že mu odpustila a chce, aby ho pustili z väzenia
Na snímke pani Elena. Foto: RTVS

Vulgárne nadávky či bitky – syn týral svoju 91-ročnú matku. Násilníkovi hrozí mnohoročný trest za mrežami. Násilie páchané na senioroch blízkymi osobami sa stupňuje, potvrdzujú to štatistiky Fóra pre pomoc starším. Len minimum prípadov sa dostane pred súd.

Pani Elena roky trpela synovu agresivitu. O pomoc nakoniec požiadala prostredníctvom linky pre seniorov. Napriek tomu nechce, aby skončil za mrežami.

„Ja chcem, aby ho pustili, lebo ja nemám žiadnych príbuzných. Som mu odpustila, pretože matky sú len matky,“ uviedla matka obžalovaného.

Na prípad sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Miriam Dobrotová:

V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému, ktorý už bol v minulosti sedemkrát súdne trestaný, trest na sedem až 15 rokov.

„Keď bol pod vplyvom alkoholu, čo bolo skoro denne, správal sa agresívne, vulgárne je nadával a opakovane ju fyzicky napadol. Pravidelne od nej pýtal peniaze na alkohol a cigarety,“ podotkla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Trenčín Katarína Kuzmová.

Z bytu bolo pravidelne počuť zúfalý krik ženy. Napriek tomu túži 91-ročná pani Elena zomrieť synovi v náručí.

„Tá materinská láska prevažuje nad všetkým a týraní seniori, týraní rodičia často kryjú svoje deti. To, čo urobil by nemalo zostať nepotrestané,“ povedala psychiatrička Darina Hrabovská.

Úlohu môže zohrať aj hanba

Nielen rodičovská láska, ale aj hanba – to sú najčastejšie dôvody, prečo seniori nehlásia prípady týrania. Často sa zdôveria na linke pre seniorov.

„Ak teda začne takéto týranie, tak sa to neznižuje, ale práve naopak sa to stupňuje, lebo ten človek vie, že si to môže dovoliť,“ upozornila prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Galisová.

„Seniori by mali niečo takéto hlásiť. Nemali by sa báť, pretože často sú týraní nielen fyzicky, ale aj psychické týranie je veľmi nebezpečné. Často sa seniorom obmedzuje osobná sloboda či ich obmedzujú finančne, prevádzajú majetky alebo im je odopieraná starostlivosť,“ doplnila Hrabovská.

Podľa Fóra pre pomoc starším, ktoré zriaďuje linku pre seniorov, počet hovorov za minulý rok narástol o takmer desaťtisíc. Seniori hľadajú takýmto spôsobom nielen pomoc, ale túžia byť aj vypočutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko