Na hlavný obsah

Elektrina a plyn sú lacnejšie, domácností sa však znižovanie cien nateraz nedotkne

Domácnosti majú totiž ceny zastropované.

Elektrina a plyn sú lacnejšie, domácností sa však znižovanie cien nateraz nedotkne
Na archívnej snímke človek ukazuje na elektromer. Foto: TASR

Lacnejšia elektrina a plyn sú výsledkom teplej zimy. Ovplyvňujú ich aj ďalšie faktory, vysvetľujú odborníci. Domácnosti však majú tento rok ceny zastropované, preto sa ich znižovanie nateraz nedotkne. Firmy, ktoré nakupujú na spotových trhoch, sa podľa analytikov nemusia obávať. Ceny by mali zostať stabilné.

Ceny elektriny na svetových trhoch boli vlani v októbri ešte na úrovni takmer 150 eur/MWh, avšak aktuálne je to 81 eur/MWh. Podľa energetického analytika Jána Pištu výroba elektriny je v tomto období lacná.

„Tam je vynikajúca hydrológia, je pomerne veľa vody v riekach aj v nádržiach a veľa snehu na horách, takže bude veľa lacnej vodnej elektriny. Počasie je trochu premenlivé, dosť veľa fúka a veterné farmy vyrábajú dosť elektriny. Jadrové zdroje, ktoré robia stabilný vankúš, tiež idú bez nejakých veľkých porúch,“ uviedol.

Cenám elektriny a plynu a poklesu ich cien, pod ktorý sa podpísala aj teplá zima sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Štefánia Kačalková:

Hoci v súvislosti s dodávkami plynu stále existujú geopolitické riziká, ceny dlhodobo klesajú – na holandskej burze minulý týždeň dokonca na necelých 25 eur/MWh. Analytik Energie-portálu Radovan Potočár vysvetľuje, že v celej Európe sú zásobníky plynu plné na viac ako 60 percent.

„V prípade Slovenska je to dokonca 70 percent. Ide o bezprecedentné číslo s ohľadom na to, že sa nachádzame už pomaly pri konci vykurovacej sezóny,“ skonštatoval.

Pomáha aj teplá zima

Napomáha tomu aj teplá zima a celkové zníženie spotreby zemného plynu spolu s väčšími dodávkami LNG. Pokles cien na burzách však nemá vplyv na konečné účty za energie v domácnostiach s regulovanými cenami.

Slovenské elektrárne budú dodávať elektrinu na základe zmluvy so štátom v tomto roku za 61 eur 20 centov/MWh. Plyn štát dotuje, ak jeho cena vzrastie nad 25 eur/MWh.

„To pre domácnosti – pre plyn na budúci rok by už nemalo znamenať nejaké výrazné zdraženie aj keby štát vôbec nedotoval ceny plynu,“ myslí si Pišta.

Obávať sa však nemusia ani firmy. „Čoraz viac podnikov zastihne táto vlna klesajúcich cien. Pretože budú prepisovať kontrakty s dodávateľmi a zazmluvňovať si energie na nové obdobie,“ skonštatoval Potočár.

„Nejaký krátkodobý výkyv smerom dole nás, samozrejme, teší, ale musíme byť ostražití s tým, čo bude v budúcnosti a aká bude ďalšia vykurovacia sezóna,“ dodal Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika