Na hlavný obsah

Ukrajinské komunity žijúce na Slovensku sa spojili, aby sa poďakovali za prijatie a solidaritu

Dobrovoľníci sa zapojili do verejnoprospešných aktivít.

Ukrajinské komunity žijúce na Slovensku sa spojili, aby sa poďakovali za prijatie a solidaritu
Logo iniciatívy "Ďakujeme Slovensko". Foto: RTVS

Iniciatíva „Ďakujeme Slovensko“ pripravila vo viacerých mestách sériu dobrovoľníckych aktivít. Od začiatku vojny na Ukrajine ubehnú koncom februára dva roky.

V Banskej Bystrici pomáha ukrajinská komunita už od začiatku vojny v centre na pomoc ľuďom postihnutých autizmom. Pomáhajú vyrábať a ozdobovať šperky a zapájajú sa aj do prípravy podujatí.

Na aktivity iniciatívy sa v Správach RTVS pozrel redaktor Lukáš Urbašík:

„Chodíme sem už pol roka. Všetko sa nám tu páči. Je tu veľmi tvorivá, príjemná atmosféra. Sú tu aj naše ukrajinské dievčatá. Rozprávame sa, učíme sa aj slovenský jazyk,“ uviedla dobrovoľníčka z Ukrajiny Julia.

„My sme veľmi vďačné pani Katke za jej pochopenie aj za pomoc všetkým Slovákom,“ povedala dobrovoľníčka z Ukrajiny Viktoriia.

Katarína Solivajsová z OZ Creativas Made podotkla, že cieľom je ich začleniť. „Tým, že pomáhajú, vlastne pomáhajú aj sebe,“ doplnila.

Maľovať a zdobiť šperky chodí do centra dvanásť ukrajinských žien, ktoré utiekli pred vojnou.

„Porozprávali nám aj ťažšie chvíle, ktoré zažili, poukazovali fotky, čo bolo tiež niečo ťažšie, ale zároveň z nich ide vždy taká pozitivita, čiže toto je pre mňa asi také najviac, že sem chodia,“ dodala Solivajsová.

Okrem Banskej Bystrice sa ukrajinskí dobrovoľníci v rámci iniciatívy „Ďakujeme Slovensko“ zapojili aj do ďalších verejnoprospešných aktivít.

Spojili sa s cieľom vyjadriť vďaku

„Spojili sa s cieľom vyjadriť vďaku Slovensku a Slovákom za vrelé prijatie a za bezpečnosť pre nich a pre ich deti, počas celých týchto dvoch veľmi namáhavých rokov. Započalo sa to maľbou verejného priestoru na stenu, ktoré sa konalo v Galante na strednej škole. Pokračovalo to verejným upratovaním v Košiciach v sobotu,“ uzavrel koordinátor podujatí „Ďakujeme Slovensko“ Andrej Čierny.

Sériu dobrovoľníckych aktivít ukrajinskej komunity ukončí túto sobotu (17. 2.) vysadenie stromu vďaky pri jazere Kuchajda v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko