Na hlavný obsah

USA začali odvetné údery na ciele v Iraku a Sýrii po zabití vojakov na základni v Jordánsku

Uvádzajú to svetové médiá.

Spojené štáty začali údery na ciele v Iraku a Sýrii v odvete za útok dronom, ktorý v nedeľu (28. 1.) zabil troch amerických vojakov na základni na severovýchode Jordánska. S odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov to uvádzajú svetové médiá.

Agentúra AP píše o náletoch na desiatky cieľov, sýrske štátne médiá hlásia mŕtvych a zranených po „americkej agresii“.

Americké médiá uvádzajú, že nálety by mohli byť prvou vlnou dlhšej vojenskej operácie namierenej proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, ktorým Washington pripisuje aktuálne útoky na americké jednotky v regióne. Podľa informácií AP Američania zaútočili lietadlami aj dronmi na veliteľské stanovištia, muničné sklady i ďalšiu infraštruktúru.

Súčasne s informáciami z Washingtonu začali prichádzať správy zo Sýrie o explóziách a obetiach. Podľa agentúry Reuters sýrske štátne médiá hlásili „agresiu“ USA na viacerých miestach a informovali o nešpecifikovanom počte mŕtvych a zranených.

O odvetných krokoch rozhodol tento týždeň americký prezident Joe Biden bez toho, aby vopred naznačil, akú budú mať podobu. Impulzom bol smrtiaci útok dronom, ktorý zasiahol americkú základňu pri hraniciach Jordánska a Sýrie.

Americké jednotky v regióne sa od vlaňajšieho októbra stali viac ako 160-krát terčom dronov alebo rakiet, nedeľňajší incident bol však prvý, pri ktorom niekto z Američanov prišiel o život.

Washington nedeľňajší útok pripisuje ozbrojencom podporovaným Iránom, podrobnosti o reakcii Teheránu neboli ihneď k dispozícii.

Zasiahli viac ako 85 cieľov

Regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM uviedlo, že americké sily v Iraku a Sýrii zasiahli vyše 85 cieľov pri úderoch proti jednotkám Kuds spadajúcim pod iránske revolučné gardy a s nimi spriazneným ozbrojeným skupinám.

Terčom boli okrem iného veliteľské a spravodajské stanovištia či muničné sklady, uvádza vyhlásenie zverejnené na sieti X.

Americká armáda uviedla, že bombardovanie zasiahlo skupiny zodpovedné za útoky na americké a spojenecké jednotky „a ich sponzorov z iránskych revolučných gárd“. Američania podľa vyhlásenia údery podnikli o 22.00 h SELČ a použili pri tom vyše 125 kusov navádzanej munície.

„Zasiahnuté zariadenia zahŕňajú veliteľské a kontrolné operačné stanovištia, spravodajské stanovištia, sklady rakiet, striel a bezpilotných lietadiel a zariadenia z logistických a muničných reťazcov,“ uviedol CENTCOM.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) pri úderoch len na východe Sýrie zahynulo najmenej 13 proiránskych bojovníkov. Organizácia o tom informovala na sieti X. Americké letectvo podľa nej cielilo na vojenské objekty neďaleko miest Majádín a Dajr az-Zaur v blízkosti irackých hraníc.

Biden: Budeme pokračovať

Americká reakcia na zabitie troch vojakov v Jordánsku začala a bude pokračovať podľa toho, ako USA uznajú za vhodné, oznámil americký prezident Joe Biden. Vo vyhlásení dodal, že USA neusilujú o konflikt na Blízkom východe, ale odpovedia na akékoľvek úspešné útoky proti Američanom.

„Dnes popoludní americké jednotky na môj pokyn zasiahli ciele a zariadenia v Iraku a Sýrii, ktoré IRGC (anglická skratka iránskych revolučných gárd; pozn. ČTK) a spriaznené milície používajú k útokom na americké jednotky. Naša odpoveď začala. Bude pokračovať v časoch a miestach, aké si zvolíme, „odkázal Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet