Na hlavný obsah

Ústavný súd SR pozastavil viacero paragrafov novely Trestného zákona. Opozícia hovorí o záchrane spravodlivosti

Prezidentka ešte nemá rozhodnutie ÚS k dispozícii.

Ústavný súd SR pozastavil viacero paragrafov novely Trestného zákona. Opozícia hovorí o záchrane spravodlivosti
Ilustračná snímka - Ústavný súd. Foto: TASR

Ústavný súd SR (ÚS SR) prijal kroky v súvislosti s kontroverznou novelou Trestného zákona a pozastavuje viaceré paragrafy, informovala TV Markíza.

Podľa informácií Denníka N súd pozastavil účinnosť nižších trestov a premlčania, avšak ústavní sudcovia nepozastavili účinnosť pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry. To znamená, že špeciálna prokuratúra by mala zaniknúť k 20. marcu.

Novelu Trestného zákona kritizovala prezidentka Zuzana Čaputová aj opozičné strany. Opozícia i prezidentka v podaniach na ÚS SR namietali protiústavnosť novely a navrhli aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o ich návrhoch nerozhodne. Súd návrhy prezidentky a dvoch skupín poslancov Národnej rady spojil začiatkom týždňa do spoločného konania.

Prijatie návrhov Ústavným súdom ešte neznačí, že je novela protiústavná. Novelou sa bude aj naďalej zaoberať. Konečný verdikt môžeme spoznať aj o mesiace neskôr. Zmena zákona prijatá vládnou koalíciou zatiaľ nebola zverejnená v Zbierke zákonov, pričom ju parlament schválil už 8. februára. Koalícia sa nikde neponáhľala sa začala s naťahovaním času. Prezidentke novelu doručili až po šiestich dňoch od jej schválenia. Čaputová legislatívu podpísala do dvoch dní, aj keď s ňou nesúhlasila a oznámila napadnutie na Ústavnom súde.

Opozícia hovorí o záchrane spravodlivosti

Ústavný súd (ÚS) SR zachránil spravodlivosť na Slovensku. Vyhlásil to podpredseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling. Zároveň sa poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej aj kolegom z opozície, ktorí sa na ÚS obrátili s podnetmi. Obdobne to vníma aj predseda SaS Richard Sulík. Vláde odkázal, že nemá až takú moc, aby ovládla celú krajinu.

Potvrdzujú sa slová, že novela Trestného zákona je nielen nebezpečná, ale aj protiústavná. Predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka to uviedol po medializovaných informáciách, že Ústavný súd SR pozastavil účinnosť časti trestnej novely.

„Už zajtra by sme mali vedieť viac. Ale jedna vec je jasná. Náš odpor a boj má zmysel. V parlamente, na námestiach po celom Slovensku aj ústavnou sťažnosťou. Nikdy sa nesmieme vzdať. Slovensko si nenecháme ukradnúť ani Ficom, ani Dankom, ani Pellegrinim,“ dodal Šimečka.

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení veľkej časti novely Trestného zákona dokazuje, že SR je stále právnym štátom, kde funguje systém bŕzd a protiváh. KDH preto rozhodnutie víta. Skonštatoval to predseda hnutia Milan Majerský. Apeloval pritom na najvyšších ústavných činiteľov i občanov, aby rozhodnutie ÚS rešpektovali.

„Od začiatku sme tvrdili, že novela Trestného zákona sa má prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku a nie za účelom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť. Podľa medializovaných informácií nám dal ÚS za pravdu a pozastavil veľkú časť tejto hanebnej novely,“ uviedol Majerský.

Prezidentka ešte nemá rozhodnutie k dispozícii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte nemá k dispozícii rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec s tým, že reagovať bude až vo štvrtok (29. 2.).

Samotný ÚS o rozhodnutí zatiaľ neinformoval. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti súd nevyhovel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko