Na hlavný obsah

Zabili ich súčasní alebo bývalí partneri: V Turecku za jediný deň zaznamenali sedem vrážd žien

Najmenej traja páchatelia spáchali samovraždu.

Zabili ich súčasní alebo bývalí partneri: V Turecku za jediný deň zaznamenali sedem vrážd žien
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V priebehu utorka (27. 2.) v Turecku zaznamenali sedem vrážd žien. O život ich pripravili súčasní alebo bývalí partneri. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila turecká televízna stanica Habertürk.

„Celkovo sedem žien bolo surovo zavraždených v Izmire, Burse, Sakaryi, Erzurume, Denizli a v Istanbule,“ spresnila stanica, pričom spomenula šesť veľkých tureckých miest, informuje v stredu agentúra AFP.

„Páchateľmi sú buď ich manželia alebo partneri, s ktorými už nežili,“ dodala televízia, ktorá na svojej webovej stránke zverejnila mená i fotografie obetí.

Ženy vo veku od 32 do 49 rokov boli zastrelené alebo dobodané na smrť, spresňuje AFP. Najmenej traja z páchateľov týchto zločinov si následne aj sami siahli na život; dvoch zatkla polícia a jeden zomrel po tom, čo utrpel zranenia pri zatýkaní. Osud siedmeho, ktorý utiekol z väzenia, aby zavraždil svoju manželku, nebol bezprostredne známy.

Turecká mimovládna organizácia We Will Stop Femicide v roku 2023 zaznamenala v krajine 315 prípadov vrážd žien. Z toho 65 percent bolo zavraždených vo vlastnom domove.

Ďalších 248 prípadov je v kategórii „podozrivých úmrtí“, ktoré úrady označujú za samovraždy. Feministické zoskupenia však majú v týchto prípadoch podozrenie na cudzie zavinenie. Poukazujú pritom aj na nárast počtu prípadov, keď páchatelia vyhodia svoje obete z okna.

Turecko v roku 2021 odstúpilo od konvencie Rady Európy na boj proti násiliu voči ženám a domácemu násiliu, známej ako Istanbulský dohovor, píše AFP. Tento dohovor od úradov požaduje vyšetrovanie a trestanie násilia voči ženám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet