Na hlavný obsah

VIDEO: Vedci zrejme objavili najväčšieho hada na svete

Novému druhu dali latinský názov Eunectes akayima.

Zábery, ktoré zverejnil holandský vedec Freek Vonk, pravdepodobne ukazujú objav najväčšieho hada na svete. Moderátor National Geographic sa za ním potápal v Amazonskom pralese.

Anakonda zelená meria na dĺžku osem metrov a váži približne 200 kilogramov. Jej hlava je rovnako veľká ako hlava človeka.

Stretnutie sa vedcovi podarilo zachytiť na kameru:

V Amazónii bol doteraz rozpoznaný len jeden druh anakondy zelenej. Vedci dali novému druhu latinský názov Eunectes akayima, čo znamená zelená anakonda severná. Potvrdila to štúdia, ktorú zverejnili v časopise Diversity.

Holandský biológ, ktorý natočil 14 sérií prírodopisného seriálu Freeks Wild World a má na konte viac ako 250 epizód, uviedol, že to bolo jedno z najkrajších stretnutí s divokou prírodou.

„Bola štyrikrát väčšia ako ja a jej hlava bola rovnako veľká ako moja. Fotografoval som už veľa anakond, aj naozaj veľkých, ale tento exemplár bol naozaj obrovský. Nikdy v živote som nevidel takého veľkého hada, hoci som tušil, že niekde vo voľnej prírode sa takéto exempláre vyskytujú,“ hovorí Vonk.

„Natáčali sme ho, ako sa vyhrieva na brehu rieky, a zrazu sa rozhodol skĺznuť do rieky. Našťastie som mal so sebou potápačskú výstroj, takže som ju mohol usmerniť. Podarilo sa mi k nej priblížiť natoľko, že keby som natiahol ruku, mohol by som sa dotknúť jej hlavy. Samozrejme, že som to neurobil,“ opísal zážitok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet