Na hlavný obsah

Volebný model NMS: Jedna z koaličných strán mimo parlamentu, voľby by vyhralo Progresívne Slovensko

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Republika.

Volebný model NMS: Jedna z koaličných strán mimo parlamentu, voľby by vyhralo Progresívne Slovensko
Na snímke zľava Michal Šimečka (PS), Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák, Jakub Kotian, Pavel Neubauer, koláž RTVS

Parlamentné voľby by vo februári vyhralo hnutie Progresívne Slovensko, získalo by hlasy 22 percent voličov. Druhá by skončila strana Smer-SD (21 percent), tretí by skončil Hlas-SD (16,9 percenta). Vyplýva to z volebného modelu agentúry NMS Market Research Slovakia pre denník SME.

Do Národnej rady (NR) SR by sa dostalo aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) s podporou 7,2 percenta opýtaných. Poslanecké kreslá by obsadilo aj hnutie Republika (5,8 percenta) a SaS (5,7 percenta).

Ak by strana Slovensko nekandidovala ako koalícia troch strán, ako tomu bolo pri parlamentných voľbách 2023, do NR SR by sa dostala s podporou šiestich percent respondentov.

Pred bránami parlamentu by skončila súčasná koaličná strana SNS. Svoj hlas by jej odovzdalo 4,2 percenta voličov. Do NR SR by sa nedostala ani strana Sme rodina (3,6 percenta), Szövetség-Aliancia (3,3 percenta), Demokrati (2,5 percenta) či ĽSNS (1,6 percenta). Podľa modelu by svoj hlas inej strane odovzdalo 0,2 percenta opýtaných.

Agentúra NMS Market Research realizovala prieskum pre denník SME od 14. 2. do 18. 2. 2024 na vzorke 1 022 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko