Na hlavný obsah

Vráble riešia problémy s výtlkmi inovatívnym spôsobom. Občania ich môžu nahlasovať online

Mesto sa pri riešení poškodených ciest obrátilo na občanov.

Vráble riešia problémy s výtlkmi inovatívnym spôsobom. Občania ich môžu nahlasovať online
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výtlky môžu ľudia vo Vrábľoch nahlasovať online. Mesto podnety priebežne rieši. Na opravy má tento rok k dispozícii 15-tisíc eur. Odborníci hovoria, že cesty potrebujú komplexnejšie opravy. Mestá však na to nemajú peniaze.

Pred jedným z panelákov v Nitre museli zamestnanci radnice vypĺňať výtlk na ceste rýchlo, aby nebrzdili bežnú premávku a zásobovacie autá do blízkych potravín.

Pracovníci nitrianskych mestských služieb sa pri plátaní dier na cestách nezastavia. Túto zimu minuli štyri tony studenej asfaltovej zmesi. „Tie veci, ktoré naozaj neznesú odklad, sa snažíme nejakým spôsobom sanovať,“ uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Viac o riešení výtlkov na cestách zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Miroslav Lyko:

Odborník upozorňuje, že takéto riešenie dlho nevydrží. „Cez zimu firmy, ktoré robia asfalt, tak nefungujú, sú zatvorené. Toto je jedno z alternatívnych riešení, aby vodiči nemali potom starosti,“ priblížil Peter Jankovič z Regionálnej správy a údržby ciest Nitra.

Čím je jama na ceste väčšia, tým je pre autá nebezpečnejšia. V autoservise registrujú prípady roztrhnutia pneumatiky, pokrivenia disku či poškodenia nápravy auta.

„Ak vodič vošiel do takej jamy, tak je dobré skontrolovať geometriu, môže sa stať, že auto bude ťahať do nejakej strany,“ upovedomil Miroslav Marko z Motorcar Nitra.

Vo Vrábľoch verejnosť nahlasuje poškodené cesty cez internetový formulár alebo cez mobilnú aplikáciu. „Pozornému oku občana nič neujde, tak preto sme sa obrátili opätovne na občanov a opravili ich v rámci finančného rámca – v tomto roku je to 15-tisíc eur,“ informoval primátor mesta Vráble Viktor Németh.

Odborníci hovoria o nutnosti komplexnejšej opravy ciest. Mestá však na to nemajú peniaze. Štát im na to neprispieva. „Mestá nemajú inú možnosť, ako nájsť zdroje vo vlastných rozpočtoch alebo ich financovať z eurofondov,“ podotkla hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová.

Únia miest Slovenska rokuje s ministerstvom financií. Chce pre mestá viac vlastných peňazí, napríklad aj na väčšie opravy ciest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny