Na hlavný obsah

Rozsudok, ktorý otriasol Českom: Za roky znásilňovania nevlastnej dcéry dostal podmienku

Podľa súdu má podiel viny aj obeť.

Rozsudok, ktorý otriasol Českom: Za roky znásilňovania nevlastnej dcéry dostal podmienku
Ilustračná snímka dievčaťa. Foto: Unsplash

České Najvyššie štátne zastupiteľstvo (obdoba slovenskej Generálnej prokuratúry) na čele s najvyšším štátnym zástupcom Igorom Střížom sa vo štvrtok (22. 2.) rozhodlo, že nepodá dovolanie na Najvyšší súd ČR v ostro sledovanom prípade znásilnenia dievčaťa nevlastným otcom, ktorý Českom otriasol v januári. Podmienka, ktorú muž na rozhorčenie verejnosti dostal, tak zostáva v platnosti, informujú české spravodajské portály ČT24 a TN Nova.

Hoci sa podľa Stříža trest javí ako neprimerane nízky, nenaplňuje podmienky pre podanie dovolania na Najvyšší súd. „Trest je uložený v medziach trestnej sadzby stanovenej pre zločin znásilnenia a podmienený odklad takého trestu je podľa trestného zákonníka prípustný,“ uviedol hovorca NSZ Petr Malý. Dodal že trest formálne zodpovedá zákonným podmienkam, pričom samotnú neprimeranosť trestu nie je možné dovolaním napadnúť.

Igor Stříž prišiel k záveru, že v súčasnosti neexistuje možnosť, ako by mohol rozhodnutie krajského súdu zvrátiť. Podmienečný trest za roky znásilňovania nevlastnej dcéry teda platí.

Muž sa k činu priznal

V januári 2024 Krajský súd v Brne udelil podmienku mužovi, ktorý pravidelne znásilňoval nevlastnú dcéru. Dievča si natočil pri pohlavnom styku a vyhrážal sa, že zábery zverejní. Všetko to začalo v roku 2020, keď malo dievča 16 rokov. Následne ju takmer rok a pol nútil k pohlavnému styku viackrát týždenne.

Muž sa k činu na súde priznal a najprv dostal trest vo výške troch rokov. Po naliehaní obžalovaného, že sa musí starať o rodinu, keďže žije s matkou znásilňovaného dievčaťa a ich ďalšími deťmi mu napokon odvolací Krajský súd v Brne udelil iba podmienku.

Podľa súdu má podiel viny aj obeť

Súdny senát verdikt o treste zdôvodnil aj tak, že dievča začalo ako prvé a má podiel na tom, že bolo viacnásobne znásilňované.

„Nebolo možné odhliadnuť od toho, že prvý impulz k intímnemu sexuálnemu kontaktu išiel od poškodenej. Bez toho by s vysokou mierou pravdepodobnosti ku spáchaniu trestného činu obžalovaným vôbec neprišlo,“ vysvetlil súd podľa portálu Novinky.cz.

Súd pri zmiernení rozsudku odkázal aj na závery znaleckého posudku. Tie hovorili, že prežité utrpenie by snáď nemalo mať na dievča negatívne dopady do budúcna. V tej dobe už mala za sebou dva pokusy o samovraždu. Zobrať si život sa obeť znásilnenia pokúsila aj týždeň po rozsudku. Podľa Noviniek je obeť opakovane hospitalizovaná na psychiatrii.

Prešetrovanie na ministerstve spravodlivosti

Prípadom opakovaného znásilňovania sa zaoberá aj Ministerstvo spravodlivosti ČR, ktoré si vyžiadalo celý súdny spis. Minister môže za určitých okolností podať na Najvyšší súd sťažnosť za porušenie zákona. Ten by mohol v tomto prípade uviesť iba akademický výrok, ktorý by mal význam pre iné, podobné prípady. Výsledok tejto kauzy by nezmenil.

Oproti tomu, dovolanie najvyššieho štátneho zástupcu by mohlo viesť aj ku zrušeniu verdiktu Najvyšším súdom. Ministerstvo prisľúbilo, že v priebehu dvoch týždňov dokončí prešetrenie, na základe ktorého podnikne ďalšie kroky.

Iniciatíva bojujúca proti domácemu násiliu založila v prospech mladej ženy zbierku, v ktorej sa za niekoľko dní podarilo vyzbierať päť miliónov českých korún (takmer 200-tisíc eur). Tieto peniaze iniciatíva použije na zaistenie bývania a samostatného života obete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet