Na hlavný obsah

Začiatok prác na nestabilnom skalnom brale v Strečne opäť posúvajú. Cestárov zabrzdila byrokracia

So sanáciou kritického úseku chceli začať ešte vlani.

Začiatok prác na nestabilnom skalnom brale v Strečne opäť posúvajú. Cestárov zabrzdila byrokracia
Poškodená vozovka po páde skál. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Začiatok záchranných prác na nestabilnom skalnom brale v Strečne opäť posúvajú. Cestárov zabrzdila byrokracia.

Aj napriek vyhlásenej mimoriadnej situácii musia robiť verejné obstarávanie. Práce si vyžiadajú úplne uzatvorenie cesty.

Na frekventovanú cestu popod hrad Strečno sa zrútili skaly ešte pred dvoma týždňami. Poškodili dve autá a vozovku.

Na stav cesty sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Erik Vrábel:

Odvtedy v Žiline už niekoľkokrát zasadol krízový štáb a geológovia za pomoci dronov začali s prieskumom svahu.

„Žiadne práce sa teraz nebudú vykonávať, hlavne preto, že tam nie je materiálno-technické zabezpečenie ako ľudské zdroje a ťažké mechanizmy,“ povedala prednostka Okresného úradu v Žiline Emília Pavlusíková.

So zabezpečovacími prácami začnú až potom, keď prejde ponukové konanie firiem. Cestári tvrdia, že to bude najskôr začiatkom marca.

„Budeme robiť horolezecký prieskum na skalách, lebo doteraz sa to nedalo. Keď budeme robiť horolezecký prieskum, tak vtedy, čo bude uvoľňované, tak budú horolezci spúšťať,“ uviedol námestník pre správu a údržbu Správy ciest Žilina Dezider Szabó.

Práce si vyžiadajú obmedzenie v doprave počas víkendov. Dopravu chcú zavrieť každú polhodinu. V rámci záchranných prác tiež umiestnia betónové zábrany s dočasnými sieťami. Prvotný prieskum totiž ukázal, že hrozí ďalší zosuv skál.

Celé bralo je porušené

Geotechnik Juraj Pagáč podotkol, že celé bralo v rozsahu 300×300 metrov je porušené. „Je tam určité riziko,“ dodal. Prednostka Okresného úradu v Žiline Emília Pavlusíková taktiež uviedla, že to nie je bezpečné.

Po zabezpečovacích prácach začnú cestári s verejným obstarávaním na kompletne zaistenie brala. Rozsah určí finálny inžiniersko-geologický prieskum.

Finálne zaistenie brala si vyžiada úplnú uzáveru cesty popod Strečno. Odhadovaný čas je jeden, až dva týždne.

Kým však s týmito prácami začnú, môžu prejsť mesiace. Uplynul totiž rok od zosuvu cesty a poškodenia oporného múru o kúsok ďalej. So sanáciou kritického úseku chceli cestári začať ešte minulé leto. Doposiaľ sa však práce nezačali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny