Na hlavný obsah

Zosuvy pôdy na Slovensku môžu pribúdať, predvídať sa však nedajú

Rizikových je päť percent územia krajiny.

Zosuvy pôdy na Slovensku môžu pribúdať, predvídať sa však nedajú
Zosuv pôdy pri Žiline. Foto: RTVS

Na Slovensku sa v posledných týždňoch množia prípady svahových deformácií. Podľa geológa za to môže najmä nadpriemerné množstvo zrážok počas uplynulej jesene a zimy. Aj keď sa rizikové svahy pravidelne monitorujú, podobných prípadov môže v budúcnosti pre extrémy v počasí pribúdať.

Viac ako päť percent územia Slovenska je podľa geológa zosuvných. Práve tento fakt a obrovské množstvo zrážok počas uplynulej jesene a zimy môžu podľa geológa za posledné udalosti v Žiline, pod Strečnom či pri Donovaloch.

„Do obehu sa dostalo veľa povrchových vôd. Relatívne nasýtenie zemín v podstate na celom území Slovenska dosiahlo deväťdesiat percent,“ priblížil geológ Adrián Ilkanič.

Zosuvom pôd sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Napriek tomu, že za posledné udalosti mohli najmä výdatné zrážky a udiali sa krátko po sebe, ide o tri rôzne svahové deformácie.

„Máme plazenie, to sú najpomalejšie pohyby, potom je zosúvanie, to je to, čo sa stalo teraz napríklad na tom privádzači v Žiline. Máme tečenie, to je to, čo sa stalo v nedeľu na Donovaloch a potom najrýchlejšie pohyby máme skalné rútenie, to sa stalo tiež minulý týždeň na Strečne,“ vysvetlil Ilkanič.

Zosuvy nevedia predvídať

Podobné udalosti sa podľa geológa nedajú predvídať. Slovenská správa ciest má však už niekoľko rokov vypracovanú štúdiu, ktorá mapuje miesta s možným výskytom zosuvov pôdy na cestu.

„Slovenská správa ciest vykonáva preventívne opatrenia v ohrozených lokalitách vrátane pravidelného monitoringu, v prípade potreby aj nepretržitého,“ vyhlásila hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová.

Niekoľko svahových deformácií sa udiali aj na cestách, kde v ich blízkosti vykonávali výrub stromov kvôli bezpečnosti. „Výrub stromov môže mať vplyv na stabilitu svahu. Avšak nie je možné jednoznačne tento poznatok paušalizovať na všetky ohrozené miesta,“ dodala Lukáčová.

„Poväčšine sa však jedná o zosuvy spôsobené podmočením pôdy, respektíve o padanie skál následkom eróznych procesov najčastejšie počas striedania mrazivých dní a dní s odmäkom,“ priblížila hovorkyňa Lesy Slovenskej republiky Daša Makanová.

Podľa geológa sa riziko svahových deformácií v budúcnosti ešte zvýši. Okrem výkyvov počasia ich môže spôsobiť aj nedostatok stavebných pozemkov v hornatých oblastiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny