Na hlavný obsah

Bude Veľká noc drahšia ako vlani? Prinášame tipy, ako zvládnuť nákupy s rozumom

Na Slovensku sme aktuálne svedkami spomaľovania tempa zdražovania.

Bude Veľká noc drahšia ako vlani? Prinášame tipy, ako zvládnuť nákupy s rozumom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veľkonočné sviatky sa blížia a mnohé domácnosti práve v týchto dňoch začínajú realizovať nákupy potravín či dekorácií. Mobilita počas sviatkov je navyše spojená s vyššou spotrebou pohonných hmôt. Niektorí Slováci sa presúvajú za rodinou, iní zase uprednostňujú pobyt na dovolenke.

Vyjdú nás aj tohtoročné veľkonočné sviatky drahšie ako pred rokom? V aktuálnej téme sa Eva Sadovská, analytička WOOD & Company pozrela na to, či a koľko si priplatíme za nákupy potravín, pohonné látky či ubytovanie v hoteli, ale aj na to, ako veľkonočné sviatky zvládnuť s rozumom, neplytvať a finančne sa z nich nezblázniť.

Vybrané druhy potravínmedziročná zmena (v %)
zemiaky17,1
údené mäso5,5
čokoláda5,0
chlieb2,9
mlieko2,6
cukor-4,5
syry a tvaroh-4,6
múka-6,1
maslo-8,2
vajcia-10,6
Zdroj: Eurostat

Za veľkonočné nákupy potravín si priplatíme približne 3 percentá. Na Slovensku sme aktuálne svedkami spomaľovania tempa zdražovania. Inflácia vo februári 2024 dosiahla najnižšiu úroveň od júla 2021 a to 3,4 percenta.

Pomalší rast cien

Podstatne pomalší rast cien je zaznamenaný aj v prípade potravín a nealkoholických nápojov. Kým vlani sme si pred Veľkou nocou priplácali medziročne za nákup potravín viac ako štvrtinu, tento rok je to podstatne menej.

Februárová inflácia potravín totiž dosiahla úroveň 3,1 percenta. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR.

Najviac si aktuálne priplácame za ovocie a to 11,9 percent. Cukrovinky a sladkosti sú drahšie ako pred rokom o 6,5 percenta, zelenina o 6,4 percenta. Chlieb a obilniny majú na cenovkách vyššie sumy ako pred rokom o 6 percent. Ryby a morské plody sú drahšie o 4,4 percenta, mäso o 4 percentá.

Naopak, lacnejšie ako pred rokom sú najmä oleje a tuky a to o 7,5 percenta. Mlieko, syry a vajcia zlacneli v priemere o 3,7 percenta. Za nealkoholické nápoje platíme o 1,5 percenta viac. Vyššie spomenutý vývoj cien potravín v praxi znamená, že ak sme vlani urobili pred veľkonočnými sviatkami nákup napríklad za 200 eur, tak tento rok nás vyjde na približne 206 eur.

Benzín a nafta sú drahšie

Podľa najaktuálnejších údajov ŠÚ SR boli počas 10. týždňa 2024 pohonné látky drahšie ako vlani. Za liter 95-oktánového benzínu sme zaplatili v priemere 1,624 eur, čo bolo o 4 percentá viac ako pred rokom (na úrovni 1,562 eur).

V prípade motorovej nafty priemerná cena za jeden liter vzrástla na 1,589 eur a oproti vlaňajšej cene (na úrovni 1,558 eur) bola vyššia o 2 percentá. Očakávame tak, že tohtoročné veľkonočné tankovanie vyjde motoristov o niečo drahšie ako vlani.

Ak sa Slováci a Slovenky rozhodnú cestovať osobnou cestnou dopravou, teda autobusmi, priplatia si za cestovné 19 percent oproti vlaňajšku. V prípade vlakovej dopravy prišlo k zvýšeniu cien o 1,1 percenta.

Kým niektorí Slováci sa presúvajú za svojimi blízkymi, iní počas sviatočných dní uprednostňujú pobyt na dovolenke. Tento rok nás ubytovanie v slovenských hoteloch či penziónoch vychádza drahšie ako pred rokom o 8,4 percenta, za návštevu reštaurácie či kaviarne si priplácame obdobných 8,6 percenta.

Zadlžovanie počas sviatkov

Mnohí Slováci sa dopúšťajú v súvislosti s akýmikoľvek sviatkami jednej veľkej chyby – zadlžujú sa. Hoci v prípade veľkonočných sviatkov nejde o tak častý jav ako v prípade vianočných sviatkov, siahnuť po úvere by sme rozhodne nemali.

Aj veľkonočné sviatky sú tu každý rok a mali by sme na ne myslieť už v predstihu. V prípade potreby odporúčame, aby si spotrebitelia popri pravidelnom vytváraní finančnej rezervy každý mesiac odkladali bokom aj finančné prostriedky určené práve na sviatky a nákupy s nimi spojené.

Téme sme sa venovali aj v relácii RTVS Ekonomika :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika