Na hlavný obsah

Dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach odstúpil z funkcie po kauze s obrazom

Z kaviarne v centre Košíc zobral cenný obraz.

Dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach odstúpil z funkcie po kauze s obrazom
Technická univerzita v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Tibor Uhrín odstúpil z funkcie.

Oznámil to v pondelok (11. 3.) na zasadaní Akademického senátu FU TUKE po medializovanej kauze, keď zobral z kaviarne v centre Košíc cenný obraz. Akademický senát prijal jeho ospravedlnenie a abdikáciu.

Senát vo zverejnenom stanovisku poukázal na to, že dekan ako významná osobnosť reprezentujúca Fakultu umení TUKE je morálnym vzorom pre akademickú obec a zvlášť študentov.

„Kriticky sa staviame k jeho konaniu, ktoré malo a naďalej má negatívny dosah a poškodzuje dobré meno Fakulty umení TUKE. Jeho profesionálne nepresvedčivá komunikácia a interpretácia vlastného činu má zároveň dosah na vnímanie umeleckej obce verejnosťou,“ uvádza sa v zverejnenom stanovisku.

Zvesenie obrazu na videozázname

Obraz od výtvarníčky Herty Ondrušovej-Victorinovej (1912 – 1999) zmizol zo steny kaviarne na košickej Hlavnej ulici. Zvesenie obrazu dekanom dokumentuje videozáznam z bezpečnostnej kamery.

Majitelia kaviarne chceli riešiť prípad na polícii, napokon však došlo k vráteniu maľby. Prípadom sa napriek tomu polícia zaoberá a koná ex offo (z úradnej povinnosti, pozn. redakcie).

Uhrín priznal, že obraz zo steny zložil, pričom uviedol, že nepoznal jeho pôvod ani hodnotu. „Bola to bláznivá recesia, obraz mal byť zvesený a následne vrátený, nebol v tom úmysel sa obohatiť,“ uviedol.

Pripúšťa pritom svoju chybu alebo zlyhanie. „Áno, samozrejme, bolo to neuvážené, ľutujem takéto konanie a všetkým zainteresovaným sa ospravedlňujem,“ skonštatoval minulý týždeň. Prijíma aj zodpovednosť v tomto smere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny