Na hlavný obsah

Voľby sa blížia: Rátajte s menším počtom volebných miestností a s posilnenými policajnými hliadkami

Miestností bude menej než cez parlamentné voľby.

Voľby sa blížia: Rátajte s menším počtom volebných miestností a s posilnenými policajnými hliadkami
Polícia počas volieb posilní hliadky na celom Slovensku. Foto: RTVS

Otvorenie volebných miestností sa blíži. Polícia počas volebnej soboty (23. 3.) posilní hliadky na celom Slovensku. V niektorých mestách bude menej volebných miestností, ako počas posledných parlamentných volieb. V prípade otázok ľuďom odpovedia na infolinke od 7.00 h do 22.00 h hodiny.

Posilnené policajné hliadky sa budú pohybovať najmä v okolí sídiel okrskových a okresných volebných komisií. V teréne budú aj policajti v civile, v prípade potreby nasadia špeciálne jednotky, či pyrotechnikov. Polícia sa zameria aj na prípadnú volebnú korupciu.

„Akékoľvek informácie k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu volieb prezidenta Slovenskej republiky, verejného poriadku, podozrenia zo spáchania priestupku alebo trestného činu je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru, alebo na bezplatné číslo polície 158,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

Ako bude polícia pomáhať počas volieb a volebným miestnostiam sa v reportáži v Správach RTVS venovali redaktorka Martina Beshirová a redaktor Timotej Pisch:

Miestností bude menej

V niektorých slovenských mestách bude počas prvého kola prezidentských volieb menší počet volebných miestností ako tomu bolo na jeseň v parlamentných voľbách. Napríklad, v bratislavskej Petržalke to bude namiesto 95 miestností 57 volebných miestností.

„My sme väčšinu tých okrskov redukovali v rámci volebných budov, to znamená, že väčšina voličov ide do rovnakej školy, najčastejšie, iba sa v tej škole nachádza menej okrskov, menej školských tried, v ktorých sa volí, takže im sa nemení adresa budovy,“ vysvetlila vedúca referátu organizačných vecí Bratislava-Petržalka Alžbeta Neuschlová.

„Obce sú povinné uverejňovať na svojich webových sídlach informácie o sídlach okrskových volebných komisií, aby občania sa k nim dostali. Zároveň, tak ako po každé voľby, je k dispozícii infolinka ministerstva vnútra, ktorá vie pomôcť voličom v nejakých kritických situáciách,“ uviedla riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

Voliči sa na ňu dovolajú na číslach 02/4859 2317, alebo 02/48592312. Viacero volebných miestností bude v školách. Riaditelia majú na ich prípravu málo času.

„Triedy, ktoré budú zajtra volebnými, sme museli trošku premiestniť do iných priestorov školy, lebo predsa len deti sú deti, nemôžeme ich pustiť o 11. domov, takže v tom to bolo také trošku iné ako v iné piatky, ale zatiaľ to zvládame celkom fajn,“ hovorí riaditeľ ZŠ, Zlatá 2 v Rožňave Richard Szöllös

Volebné miestnosti zajtra na celom Slovensku otvoria o 7. a zatvoria o 22. hodine. V prípade komplikácií môže volebná komisia rozhodnúť o neskoršom zatvorení miestností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko