Na hlavný obsah

Do školskej jedálne na Kysuciach sa mali dostať kontaminované jahody

Mali v nich nájsť vírus spôsobujúci žltačku.

Do školskej jedálne na Kysuciach sa mali dostať kontaminované jahody
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poľské orgány upozornili verejnosť na jahody z Maroka, v ktorých našli vírus spôsobujúci hepatitídu A. Jahody tejto šarže z Maroka údajne zakúpila aj jedna školská jedáleň na Kysuciach.

Deti v školskej jedálni v Krásne Nad Kysucou dostali jahody v polkilových balíčkoch k obedu v rámci zdravej výživy. „Nemalo by sa to stať a malo by sa hlavne u malých dbať na to, že čo sa dostáva deťom,“ myslí si jedna z matiek.

Na jahody infikované vírusom spôsobujúcim žltačku typu A sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov pýtal redaktor Martin Do:

Na kritické balíčky jahôd upozornil regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) riaditeľ školy. Stanovisko ku vzniknutej situácii nám však odmietol poskytnúť. Podľa RÚVZ prípad nakazeného dieťaťa zatiaľ nezaznamenali. Hepatitída typu A má však podľa odborníkov inkubačnú dobu päť týždňov.

„Začína sa ako chrípkové ochorenie. Potom môžu nastať bolesti brucha, môžu mať horúčku, až potom človek ožltne,“ informovala o priebehu ochorenia regionálna hygienička RÚVZ v Čadci Xénia Lukáčová.

RÚVZ rozoslal letáky a zalarmoval všetky školy v okolí. „Edukujeme, ako treba narábať s tým ovocím, že ho treba umývať, pretože prenáša sa hlavne buď špinavými rukami, alebo môže to byť kontaminovanou vodou, kontaminovanými potravinami,“ dodala Lukáčová.

Informácia o kontaminácii jahôd z Maroka nie je stále oficiálne potvrdená prostredníctvom systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá. Verejní zdravotníci však naďalej odporúčajú – sledovať pri kúpe jahôd ich pôvod. A rovnako venovať zvýšenú pozornosť ich príprave pred konzumáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny