Na hlavný obsah

Eurokomisia chce použiť väčšinu úrokov zo zmrazených ruských aktív do fondu na podporu Ukrajiny

Medzi členskými štátmi zatiaľ jednomyseľná zhoda nie je.

Eurokomisia chce použiť väčšinu úrokov zo zmrazených ruských aktív do fondu na podporu Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) navrhla, aby sa 90 percent z úrokov zo zmrazených ruských aktív presunulo do fondu na nákup zbraní pre Ukrajinu. Zvyšok by sa mal použiť na obnovu krajiny a podporu ukrajinského obranného priemyslu. Medzi členskými štátmi zatiaľ jednomyseľná zhoda pre tento návrh nie je.

Z európskeho rozpočtu nemožno financovať nákup zbraní. Na tieto účely využíva Únia medzivládny fond. Vďaka použitiu výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky v Európskej únii by sa mohol jeho objem navýšiť o miliardy eur.

„Odhadujeme, že príjmy z týchto zaistených aktív budú predstavovať približne tri miliardy eur ročne, ktoré sa pridajú do Európskeho mierového nástroja a do rozpočtu EÚ na vojenské a civilné účely,“ uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell.

Presmerovaniu úrokov zo zmrazených ruských aktív sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Martin Hílek:

Podľa pôvodných plánov sa mali tieto peniaze použiť na rekonštrukciu Ukrajiny. Komisia tvrdí, že ukrajinská armáda zápasí s nedostatkom munície a naliehavo potrebuje najmä vojenskú podporu.

„Túto tému budú predovšetkým rozoberať lídri na Rade Európy, práve z pohľadu že to musí byť právne podložené. Nemôžeme robiť žiadne kroky, ktoré by boli v rozpore s medzinárodný právom,“ povedal v pondelok (18. 3.) minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD).

Európska komisia tvrdí, že na majetok ruskej centrálnej banky nesiaha. Kyjev verí, že časom by mohla zabaviť aj aktíva. Ak by k tomu došlo, odborník varuje.

„Tým by sa vytvoril taký precedens, že ak európska 27 bude považovať niečo za porušenie medzinárodného práva, tak môže rozhodnúť o tom, že zmrazí takýto majetok a dokonca, ak by sa prijal takýto úzus, že ho môže použiť aj na iný účel, a to bez toho, že by o tom rozhodol medzinárodný súdny dvor, arbitrážny tribunál a podobne,“ povedal odborník na medzinárodné právo Lukáš Mareček. Rusko označilo návrh za porušenie medzinárodných noriem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet