Na hlavný obsah

Eurokomisia ustúpila farmárom, niektoré environmentálne pravidlá zmiernila

Chcela upokojiť situáciu pred júnovými eurovoľbami.

Eurokomisia ustúpila farmárom, niektoré environmentálne pravidlá zmiernila
Traktoristi protestujú proti poľnohospodárskej politike EÚ v Bruseli.

Európska komisia navrhla zmiernenie niektorých environmentálnych pravidiel pre poľnohospodárov. Farmárom, ktorí v posledných mesiacoch protestovali vo viacerých krajinách, tak ponúkla ústupky.

Kľúčovým prvkom prepracovaného návrhu Európskej komisie sa stala dobrovoľnosť. Kým pôvodne poľnohospodári museli na získanie dotácii spĺňať niektoré ekologické podmienky, po novom navýšenú finančnú kompenzáciu dostanú tí farmári, ktorí sa rozhodnú, že tieto podmienky budú dodržiavať.

Poľnohospodári budú môcť napríklad získať väčšiu finančnú podporu za to, že časť pôdy zostane neproduktívna. Farmári rovnako nebudú musieť ani vyčleniť pôdu, ktorá zostane ležať úhorom, či pestovať medzisezónne plodiny.

Vývoju poľnohospodárskej politiky EÚ sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Európska komisia zároveň navrhuje, aby sa farmári, ktorých farmy sú menšie ako desať hektárov, oslobodili od kontrol a sankcií.

Brusel verí, že navrhované ústupky upokoja hnev farmárov pred júnovými európskymi voľbami. Časť analytikov sa obáva, že z frustrácie poľnohospodárov by vo voľbách mohla profitovať krajná pravica.

Zástancovia ochrany životného prostredia Komisiu naopak kritizujú, že uprednostnila krátkodobé volebné zisky pred dlhodobou prípravou na riešenie klimatickej krízy.

O zozname možných opatrení budú rokovať ministri poľnohospodárstva členských štátov koncom mesiaca. Podpora farmárov bude však aj jednou z tém samitu lídrov, ktorí sa stretnú na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika