Na hlavný obsah

Európski lídri sa dohodli na prvej spoločnej výzve na zavedení humanitárneho prímeria v Gaze

Vyzvali aj na prepustenie rukojemníkov.

Európski lídri sa dohodli na prvej spoločnej výzve na zavedení humanitárneho prímeria v Gaze
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas samitu v Bruseli. Foto: TASR/AP

Lídri členských krajín Európskej únie sa vo štvrtok (21. 3.) večer na summite v Bruseli zhodli na záveroch k situácii na Blízkom východe. Prebieha tam konflikt medzi izraelskými silami a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Šéfovia vlád a štátov EÚ sa dohodli na vôbec prvej spoločnej výzve na zavedení humanitárneho prímeria v Pásme Gazy. Zároveň vyzvali na prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých zadržiava hnutie Hamas od teroristických útokov na Izrael zo 7. októbra 2023.

V záveroch summitu k tejto téme sa požaduje „okamžitá humanitárna prestávka“ vedúca k zavedeniu udržateľného prímeria a opakovane sa odsudzuje hnutie Hamas za vlaňajšie októbrové útoky na území Izraela.

Zároveň sa v nich jasne zakotvuje požiadavka, aby izraelská vláda nepodnikla plánovanú pozemnú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Na predošlých summitoch z októbra a decembra sa lídrom 27-člennej EÚ podarilo iba spoločne volať po potrebe zriadenia „humanitárnych koridorov a prestávok“ v Pásme Gazy. Aby sa humanitárna pomoc dostala k palestínskym civilistom.

Podľa viacerých diplomatických zdrojov výzvu na zavedenie prímeria požadovali najmä Belgicko, Írsko a Španielsko. Krajiny ako Česko, Maďarsko a Rakúsko mali viac proizraelsky pohľad. Zavážil zrejme aj postoj nemeckého kancelára Olafa Scholza. Ten na rozdiel od októbrového summitu teraz s výzvami na ukončenie bojov súhlasil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet