Na hlavný obsah

Exkluzívny model MEDIAN SK pre RTVS potvrdil tesný súboj dvoch favoritov

Do druhého kola by sa podľa neho dostal Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Exkluzívny model MEDIAN SK pre RTVS potvrdil tesný súboj dvoch favoritov
Ilustračná snímka - Prezidentský palác. Foto: TASR/Pavol Zachar

Agentúra MEDIAN SK zrealizovala tesne pred prvým kolom prezidentských volieb a počas neho pre RTVS exkluzívny model. Najúspešnejším kandidátom by sa podľa neho v prvom kole stal Ivan Korčok, svoj hlas by mu odovzdalo 34,9 percenta respondentov. Do druhého kola by sa dostal aj Peter Pellegrini, v tesnom závese s 34,3 percentami hlasov.

Ako tretí by podľa modelu skončil Štefan Harabin so ziskom 15 percent hlasov. Nasledoval by Igor Matovič (4,5 percenta), Ján Kubiš (4,3 percenta), Krisztián Forró (tri percentá) a Marian Kotleba (2,8 percenta).

Pod hranicou jedného percenta by sa podľa MEDIAN SK umiestnili Patrik Dukovský a Milan Náhlik, obaja s 0,5-percentnou podporou. Andrejovi Dankovi, aj keď z prezidentského boja odstúpil, agentúra namerala podporu 0,2 percenta, Róbertovi Švecovi nula percent.

Volebná účasť nad 60 percentami

Podľa exkluzívneho prieskumu MEDIAN SK pre RTVS by volebným urnám prišlo 59 percent opýtaných s tým, že majú jasného kandidáta. Ďalšie tri percentá voličov by síce voliť išlo, avšak bez jasného favorita.

Účasť na prezidentských voľbách odmietlo 29 percent opýtaných. Odpovedať na otázku, respektíve potvrdiť svoju účasť vo voľbách nevedelo deväť percent respondentov.

Rozhodnutí voliči si prevažne svojho kandidáta vybrali najmenej mesiac pred voľbami (65 percent). Asi dva týždne pred otvorením volebných miestností sa rozhodlo 13 percent voličov, v týždni pred voľbami deväť percent. Pár dní pred konaním volieb si vybralo kandidáta 11 percent respondentov. Na otázku nechceli alebo nevedeli odpovedať dve percentá opýtaných.

Tí, ktorí odpovedali, že k volebným urnám nepôjdu, na to majú viacero dôvodov. Najviac z nich sa podľa prieskumu „o politiku vôbec nezaujímajú“ (48 percent). Neschopnosť výberu kandidáta odradila 42 percent nevoličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko