Na hlavný obsah

Facebook a Instagram zasiahol výpadok, dotkol sa desiatok tisíc používateľov

Výpadok sa týka služieb spoločnosti Meta.

Facebook a Instagram zasiahol výpadok, dotkol sa desiatok tisíc používateľov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sociálne siete americkej spoločnosti Meta zasiahol v utorok (5. 3.) popoludní rozsiahly výpadok. Ľudia mali problém prihlásiť sa do účtov na Facebooku či Instagrame. Výpadky sa týkali aj služby Facebook Messenger.

Podľa agentúry Reuters sa výpadok dotkol desiatok tisíc používateľov týchto sociálnych médií. S odvolaním sa na portál Downdetector.com písala o 300-tisícoch nahláseniach výpadku Facebooku. Čo sa týka Instagramu, uvádzala 20-tisíc hlásení.

„Vieme o tom, že ľudia majú problém s prístupom k našim službám. Pracujeme na tom,“ uviedol hovorca spoločnosti Meta Andy Stone.

Viacerí používatelia na sociálnej sieti X, kde sa výpadok stal jednou z najdiskutovanejších tém, opísali, že z médií spoločnosti Meta boli nečakane odhlásení, doplnila agentúra.

Spoločnosť Netblocks monitorujúca internet spresnila na platforme X, že Facebook, Instagram, Messenger a Threads „zaznamenali výpadky súvisiace s prihlasovacími reláciami vo viacerých krajinách“. Podľa Netblocks však nie sú indície, že by výpadok mohol súvisieť s filtrovaním internetu na úrovni vlád.

Výpadku sociálnych sietí Facebook a Instagram sa v reportáži v Ranných správach RTVS venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

Nešlo o hekerský útok

Analytik ubezpečil, že nešlo o hackerský útok a netreba si meniť prihlasovacie údaje. „Odhaduje sa, že je to porucha centrálneho serveru, ktorý údajne prestal fungovať, aj jeho záloha dokonca. Tie správy, ktoré boli doručované počas tohto obdobia, samozrejme, nebudú doručené,“ skonštatoval šéfredaktor časopisu TouchIT Ondrej Macko.

Spoločnosť Meta problém priznala. Išlo o jeden z jej najväčších výpadkov za posledné roky. Množstvo požívateľov sa počas výpadku presunulo na sociálnu sieť X.

Platformy spoločnosti Meta sú jedny z najpopulárnejších na svete. Facebook má tri miliardy aktívnych používateľov mesačne, zatiaľ čo Instagram stúpa k hranici 1,4 miliardy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet