Na hlavný obsah

J. Blanár sa stretol so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom: Je to zvrat dlhodobého smerovania Slovenska, tvrdí opozícia

R. Fico sa ministra zastal.

J. Blanár sa stretol so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom: Je to zvrat dlhodobého smerovania Slovenska, tvrdí opozícia
Zľava šéf slovenskej diplomacie J. Blanár a S. Lavrov. Foto: RTVS/FB/Min. zahr. vecí Ruska

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa v sobotu (2. 3.) v tureckom meste Antalya na okraj diplomatického fóra stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, informuje ruská agentúra Interfax.

Blanár po schôdzke s Lavrovom podľa Interfaxu novinárom povedal, že Slovensko neplánuje na Ukrajinu vyslať svojich vojakov ani poslať zbrane. Slovensko podľa Blanára poskytuje Ukrajine humanitárnu podporu a darovalo krajine aj systémy na odmínovanie.

Vláda SR pozastavila aj balík pomoci vo výške 40 miliónov eur Ukrajine, keďže nevidí vojenské riešenie tohto konfliktu, cituje ministra zahraničných vecí SR agentúra Interfax.

Pozrite si blok Správ :24 RTVS o stretnutí J. Blanára a S. Lavrova:

Stretnutie opozícia kritizovala

Blanára s Lavrovom považuje opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) za zvrat dlhodobého zahraničnopolitického smerovania Slovenska a krok proti politike EÚ. Stretnutie kritizujú aj KDH a líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

Progresívne Slovensko

„Minister Blanár sa stretol s hlavným diplomatom štátu, ktorý označuje Slovenskú republiku za svojho nepriateľa, ktorý napadol susedný štát a ktorého predstavitelia naznačujú, že Ukrajinou by sa ich ťaženie nemuselo skončiť,“ uviedol v stanovisku poslanec parlamentu Tomáš Valášek (PS).

Myslí si, že pre predstaviteľov Smeru-SD zrejme ide o predvolebnú hru na voličov obdivujúcich Rusko. „Potvrdili tým, že súčasná vláda už Slovensko nevidí na Západe, ale vidí sa skôr v autoritatívnom smerovaní a v nadbiehaní diktátorským režimom,“ zdôraznil.

PS dúfa, no neočakáva, že Blanár stretnutie využil na diskusiu o mieri s jedinou stranou, ktorá ho môže priniesť kedykoľvek. Hnutie tvrdí, že stačí, ak Rusko stiahne svojich vojakov. Poslanec Ivan Štefunko (PS) dodal, že stretnutie je zradou našej zahraničnopolitickej orientácie.

KDH

Podpredseda KDH Marián Čaučík sa pýta, či Blanár Lavrovovi povedal to, čo hovorí doma – že Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú krajinu v medzinárodne uznaných hraniciach.

Čaučíka tiež zaujíma, či Blanár ruskému ministrovi povedal, že vidí perspektívu Ukrajiny v EÚ a že Slovensko podporuje mierové aktivity vrátane iniciatívy prezidenta Ukrajiny vedúce k čím skoršiemu začatiu mierových rokovaní.

Čaučík dodal, že ruská strana mala potvrdiť pripravenosť obnoviť vzťahy so Slovenskom na medziparlamentnej úrovni, v kultúrnej, humanitárnej a vojenskej pamiatkovej oblasti. „Som presvedčený, že slovenská strana by na obnovenie takýchto vzťahov mala pristúpiť až po tom, ako ruská strana stiahne svoje vojská z okupovaných území Ukrajiny,“ uviedol v stanovisku.

Hnutie Slovensko

Matovič tvrdí, že stretnutie je v súlade s „nemorálkou“ Blanára. Myslí si, že ruská propaganda premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) pomáhala počas uplynulých troch rokov a v predvolebnej kampani. Označil preto toto stretnutie za poďakovanie a povinnú jazdu. Fico nám podľa neho robí v Európe hanbu.

SaS

SaS považuje stretnutie za nepriateľské gesto voči našim spojencom. „Stretnutie Juraja Blanára s človekom, ktorý je okrem iného na sankčných zoznamoch, je len dôkazom toho, že Ficova vláda nás ťahá na Východ,“ uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS). Slovensko sa podľa SaS po krokoch vlády Roberta Fica ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii.

„Namiesto toho, aby si Juraj Blanár ako minister zahraničných vecí po smrti Alexeja Navaľného predvolal ruského veľvyslanca na Slovensku, ako sme navrhovali v uznesení NR SR, podáva si ruku s najbližším človekom Vladimíra Putina,“ doplnil Krúpa.

R. Fico: Príklad vyváženej zahraničnej politiky

Fico obhajuje stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku. Vo videu na sociálnej sieti hovorí o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike.

Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagóne. „Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene,“ odkázal Fico.

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Antalyi poznamenal, že o ňom vedel.

„Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol,“ skonštatoval Fico. Ministri zahraničných vecí mali na stretnutí podľa premiéra hovoriť o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko