Na hlavný obsah

Jednodňová diaľničná známka platí len jeden kalendárny deň, nie 24 hodín, upozorňuje odborník

Podľa analytika je veľa ľudí sklamaných.

Jednodňová diaľničná známka platí len jeden kalendárny deň, nie 24 hodín, upozorňuje odborník
Ilustračná snímka - diaľnica. Foto: TASR/Michal Svítok

Dopravný analytik Jozef Drahovský kritizuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Platiť má jeden kalendárny deň. Podľa analytika je veľa ľudí sklamaných, že je to jednodňová známka a nie 24-hodinová.

„Pôvodným cieľom bolo, že to bude 24-hodinová známka, ale v EÚ to zle zadefinovali. Návrh neprešiel pripomienkovým konaním jednotlivých krajín, respektíve odborníkov na dopravu, a tak to vyzerá,“ vyhlásil v relácii RTVS Aktuálne :24.

Dopyt po takomto type známky bol napríklad od ľudí, ktorí niekam cestujú na dovolenku. jednu jednodňovú známku by si kúpili cestou tam a druhú cestou nazad. „Lenže pri nočnej jazde sa to použiť nedá. Prechádzate nejakú krajinu cez polnoc a vtedy je vám lepšie kúpiť si týždennú alebo desaťdňovú známku,“ odporúča Drahovský.

Klient si ju zakúpi tak, ako hocijakú inú známku – na internete alebo na pumpe. Môže si ju kúpiť dopredu alebo v daný deň, ale treba počítať, že platí len do polnoci. Keď si ju kúpi o 23.00 h večer, tak mu platí len jednu hodinu, upozorňuje Drahovský.

Ministerstvo dopravy predpokladá, že jednodňová známka bude stáť približne 5,40 eur. „V porovnaní s okolitými krajinami to je presne rovnaké podľa smernice, ktorá hovorí, že nemá stáť viac ako deväť percent z ceny ročnej. Čo som pozeral, tak každá krajina to nastavila na tých deväť percent,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika