Na hlavný obsah

Juraj Blanár nepovažuje svoje stretnutie so Sergejom Lavrovom za dôvod na izoláciu Slovenska

Reagoval na zrušenie medzivládnych konzultácií ČR so SR.

Juraj Blanár nepovažuje svoje stretnutie so Sergejom Lavrovom za dôvod na izoláciu Slovenska
Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár. Foto: RTVS

Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD) si nemyslí, že by mal rozdielny pohľad na rôzne udalosti v zahraničí narušiť dlhoročné vzťahy Slovenska a Česka. Reagoval tak na stredajšie (6. 3.) rozhodnutie českého premiéra Petra Fialu ukončiť medzivládne konzultácie so Slovenskom.

Svoje stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v tureckej Antalyi nepovažuje za dôvod na izoláciu Slovenska. „Náš postoj je absolútne suverénny. Jedine diskusia prinesie diplomatické riešenia, ktoré môžu konflikty priviesť k mierovému riešeniu,“ uviedol.

Či bude pokračovať v stretnutiach s predstaviteľmi Ruskej federácie, odmietol komentovať. „Budeme robiť všetky aktivity k tomu, aby sa boje na Ukrajine čím skôr skončili,“ vysvetlil.

Dodal, že členstvo v Európskej únii či Severoatlantickej aliancii (NATO) nám nebráni robiť politiku na všetky štyri svetové strany.

Blanár tiež nerozumie, prečo sa Česko nestavalo podobne aj k USA či Turecku, keď sa ich ministri zahraničných vecí stretli s ministrom Lavrovom.

„Rovnaký prístup by mohol byť z českej strany aj k nášmu spojencovi NATO Spojeným štátom či Turecku. Prečo Česká republika nemá problém s tým, že sa Anthony Blinken stretáva s ministrom Lavrovom?“ pýtal sa Blanár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko