Na hlavný obsah

Krajská prokuratúra dala za pravdu mestu Košice, primátor podľa nej zákon neporušil

Starostovia mestských častí nie sú spokojní.

Krajská prokuratúra dala za pravdu mestu Košice, primátor podľa nej zákon neporušil
Košický magistrát. Foto: RTVS

Krajská prokuratúra rozhodla. Primátor Košíc Jaroslav Polaček zmenou rozpočtu a nevyplatením plnej sumy z podielových daní košickým mestským častiam neporušil žiadny právny predpis.

Starostovia radnici vyčítajú, že im za posledné mesiace minulého roka nevyplatila plnú sumu podielových daní. Krajská prokuratúra rozhodla, že primátor zákon neporušil.

Na krajskú prokuratúru ešte v priebehu januára došlo sedem podnetov od starostov. Tá teraz rozhodla, že primátor Jaroslav Polaček svojím zásahom do rozpočtu pravidlá neporušil.

„Porovnaním právneho a skutkového stavu dospela k záveru, že postupom primátora nebol porušený žiadny všeobecne záväzný právny predpis,“ uviedla krajská prokuratúra.

„Som veľmi rád, že krajská prokuratúra dala mestu Košice a primátorovi za pravdu, že sme nijako nepochybili. Mesto bolo vo finančnej tiesni, ktorú sme koncom roka zažívali,“ reagoval košický primátor Jaroslav Polaček.

„Rozhodnutie krajskej prokuratúry berieme na vedomie. Neprináleží mi hodnotiť právny názor prokuratúry, aj keď sa s ním nestotožňujem,“ uviedol starosta Mestskej časti Košice – Sídlisko KVP Ladislav Lörinc.

Situácii v Košiciach sa v Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Cítia sa podvedení a oklamaní

Starostovia pripomínajú, že na vec sa dá pozrieť okrem právnej stránky aj z ľudského pohľadu. „Aj v prípade práva je to tak, že niekedy vyhrá zákon nad spravodlivosťou. V tomto prípade to nie je inak,“ povedal starosta Mestskej časti Košice – Západ Marcel Vrchota.

„V ľudskej rovine sa cítime podvedení a oklamaní krátením už vynaložených povinných výdavkov dva dni pred ukončením rozpočtového roka,“ dodal Lörinc. „Urobili z rozhodnutia, ktoré bolo rozhodnutím pre občanov, rozhodnutím pre mesto Košice politickú tému a začali traumatizovať obyvateľov,“ myslí si Polaček.

„Chceli sme poukázať na dlhodobo nekorektné praktiky štatutára mesta, ktoré v dejinách samosprávy mesta Košice nemajú obdobu,“ vysvetlila predsedníčka Rady starostov a starostka Mestskej časti Košice – Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Obmedzenie kompetencie primátora

Niektorí poslanci začínajú volať aj po tom, aby primátorovi kompetenciu zasahovať takýmto spôsobom do rozpočtu vzali alebo obmedzili.

„Poslancom som povedal, že potom je veľmi pravdepodobné, že pri niektorých krízových situáciách sa budeme stretávať veľmi často. Je dôležité túto právomoc mať. O jej rozsahu rozhodujú poslanci,“ povedal primátor Polaček.

Konflikt ohľadom nevyplatenia plnej sumy podielových daní zo strany mesta pre mestské časti ešte nekončí. Vec už má na stole aj mestský súd v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny