Na hlavný obsah

Minister Taraba oznámil, že medveďa, ktorý v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, odstrelili

Informoval o tom minister životného prostredia.

Minister Taraba oznámil, že medveďa, ktorý v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, odstrelili
Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Foto: RTVS

Medveďa, ktorý ešte 17. marca behal po Liptovskom Mikuláši a zranil päť ľudí, sa v utorok (26. 3.) večer podarilo odstreliť, informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) na sociálnej sieti.

„Na jeho identifikáciu bol použitý dron s biometriou,“ priblížil minister. Zároveň poďakoval všetkým zúčastneným zložkám.

Zásahový tím v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami organizoval po útoku medveďa 24-hodinové hliadky. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR inštalovala na vybraných miestach fotopasce, ktoré slúžili na lokalizáciu jeho pohybu.

Hlavným cieľom bolo zabezpečenie bezpečnosti obyvateľstva, ich zdravia a majetku a zamedzenie návratu problémového jedinca do intravilánu.

Škrabance aj pohryzenia

Na medveďa pobehujúceho v uliciach Liptovského Mikuláša upozornili v nedeľu 17. marca okolo obeda samotní obyvatelia mesta na sociálnych sieťach. Zverejnili aj fotografie a videá. Policajným hliadkam sa ho podarilo vytlačiť do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.

Medzitým však medveď stihol zraniť piatich ľudí. Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia. Všetkých ešte v ten deň prepustili do domácej liečby.

Koniec mimoriadnej situácie

Mesto Liptovský Mikuláš odvolalo mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásilo 17. marca pre výskyt medveďa hnedého v obytných častiach. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Pripomenula, že medveď vošiel do mesta 17. marca napoludnie zo severnej strany, z oblasti Západných Tatier.

„Útočil na ulici Podtatranského a Československej brigády, následne sa presunul k blízkemu obchodnému centru. Cez štvorprúdovku na Rachmaninku prešiel na Nábrežie, kde zranil ďalšie osoby. Potom preplával rieku Váh, záchranné a bezpečnostné zložky ho následne vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Odvtedy po ňom nepretržite až do eliminácie vo dne aj v noci pátralo niekoľko hliadok,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny