Na hlavný obsah

Mladí lekári vraj zomierajú na „turbo rakovinu“ spôsobenú vakcínami. Tento hoax šíri kanadský doktor

Video videli státisíce Slovákov.

Mladí lekári vraj zomierajú na „turbo rakovinu“ spôsobenú vakcínami. Tento hoax šíri kanadský doktor
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mladí kanadskí lekári vraj zomierajú na „turbo rakovinu“ – toto je zvesť, ktorá sa rýchlo šíri po svete práve z krajiny javorového listu. V rubrike Overovňa o tejto téme povedal viac technologický novinár Martin Hodás.

Agentúra AFP poukázala na video, ktoré videli státisíce Slovákov a kanadský lekár William Makis na ňom hovorí, že nikdy nevidel, aby sa u mladých dvadsiatnikov, tridsiatnikov a štyridsiatnikov vyvíjali také agresívne a rýchlo rastúce formy rakoviny, ktoré nazval „turbo rakovinou“.

Údajnou príčinou malo byť, ako vždy, očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Dostupné údaje a štatistiky priamo z Kanady pritom nepreukázali nič podobné.

Na Makisovo tvrdenie neexistuje žiadny dôkaz a navyše to nie je prvý raz, čo tento konkrétny človek šíri klamstvá spojené s očkovaním.

V minulosti napríklad tvrdil, že kvôli nemu v Kanade zomrelo 80 lekárov – fact-checkeri tieto úmrtia preverili na základe nekrológov a úmrtných správ a zistili, že v žiadnom z popisovaných prípadov nebolo zistené podozrenie, že by úmrtie mohlo mať prepojenie na očkovanie proti covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet