Na hlavný obsah

Mnohých láka do volebných komisií finančná odmena. Takúto sumu zarobia počas prvého a druhého kola

Dostanú aj peniaze na stravu.

Mnohých láka do volebných komisií finančná odmena. Takúto sumu zarobia počas prvého a druhého kola
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za správnosť hlasovania aj sčítania hlasov zodpovedajú členovia volebných komisií. V týchto voľbách je ich po celom Slovensku takmer 45-tisíc. Najmä v menej rozvinutých regiónoch mnohých do komisií prilákala finančná odmena.

Janka Kišvinceová pracuje v obci Podrečany, v okrese Lučenec v pohostinstve. Hlavný dôvod, prečo bude v komisii, je finančná motivácia. „Zarobiť trošku peňazí. Mám dcéru na vysokej škole, takže hlavne preto. V každom prípade sa to oplatí, každý peniaz je peniaz,“ uviedla.

Akú finančnú odmenu dostanú ľudia za účasť vo volebnej komisii zisťoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Radovan Kondrlík:

V komisiách budú aj jej deti. Členkou bola už predtým, vie presne, čo ju čaká. „Nachystať všetko pre voličov a už potom nič, len čakať, kým všetci odvolia. Zrátať hlasy, zapísať všetko, odovzdať všetko a keď je všetko v poriadku, tak ideme domov,“ vysvetlila členka okrskovej volebnej komisie Janka.

Ľudí do komisií prioritne nominujú politické strany. „Tak obyvatelia aj mňa, ako starostu oslovujú s tým, že či by mohli ísť do komisií nakoľko si chcú privyrobiť nejaké finančné prostriedky, tak im odporúčam, že nech si pozrú stránky politických strán, alebo petičných hnutí, ktoré dávajú kandidátky,“ povedal starosta obce Tuhár Peter Čeman.

Odmena za účasť v komisii sa odvíja od priemernej mzdy v hospodárstve. „Pre prvé kolo je napríklad odmena člena 69 eur. Pričom v druhom kole bude jeho odmena 77 eur. Pre predsedu je to 89,70 eura,“ priblížila riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

Dostanú peniaze na stravu

Okrem toho dostávajú samosprávy peniaze aj na stravu. Niektoré ju pre komisie zabezpečia, iné nie. „Čo sa týka Lučenca, tam celá čiastka bude vyplatená v hotovosti s tým, že členovia dostanú najskôr to stravné a následne po istom čase dostanú aj vyplatenú čiastku, tých 69 eur,“ uviedol člen Okresnej volebnej komisie v Lučenci Ladislav Banský.

„Stravu, ako každé voľby zabezpečujeme externe, nedávame ani lístky, oslovili sme podnikateľa, ktorý má reštauráciu. Výdaj stravy bude v miestnom hostinci,“ dodal starosta obce Polichno Pavel Kyseľ.

Členovia volebných komisií začnú pracovať ráno, asi o 6.00 hod. Skončiť by mali približne o polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika