Na hlavný obsah

Na čo si dávať pozor pri vypĺňaní daňového priznania? Toto sú najčastejšie chyby

Daňové priznanie za rok 2023 musia daňovníci podať do 31. marca 2024.

Na čo si dávať pozor pri vypĺňaní daňového priznania? Toto sú najčastejšie chyby
Ilustračná snímka - daňové priznanie. Foto: TASR/František Iván

Čas podávania daňových priznaní sa blíži. Daňové priznanie za rok 2023 musia daňovníci podať do 31. marca 2024. Spolu s daňovým poradcom sme sa pozreli na najčastejšie chyby, ktorým sa pri vypĺňaní tlačiva treba vyvarovať.

Daňová poradkyňa Ivana Piková z TAX OFFICE Hennel & Králik hovorí, že najčastejšie pochybenia sa môžu rozdeliť na formálne a obsahové. Medzi najčastejšie formálne chyby napríklad patrí to, že ľudia vyplnia daňové priznanie na nesprávnom tlačive alebo nepodpíšu všetky časti daňového priznania.

Daňové priznanie typu A sa podáva, ak máte príjmy iba zo závislej činnosti, teda zamestnania. Tlačivo typu B vypĺňajú tí, ktorí majú okrem zamestnania aj iné príjmy, napríklad z podnikania, zo samostatne zárobkovej činnosti, z prenájmu a podobne.

Z obsahového hľadiska si ľudia často zabudnú pri príjmoch z prenájmu nehnuteľnosti odpočítať oslobodenú sumu 500 eur, prípadne pri príjmoch zo zahraničia v inej mene ako euro použijú nesprávny kurz prepočtu na eurá.

Daňové priznanie za rok 2023 je daňovník povinný podať v prípade ak jeho celkové zdaniteľné príjmy presiahli sumu 2 461, 41 eur. Týka sa to aj tých, ktorí v minulom roku predali alebo prenajímali nehnuteľnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika