Na hlavný obsah

Na jar má do ruskej armády nastúpiť 150-tisíc ľudí. Brancov do bojov na Ukrajine posielať nebudú

Vladimir Putin podpísal dekrét o pravidelnom jarnom odvode.

Na jar má do ruskej armády nastúpiť 150-tisíc ľudí. Brancov do bojov na Ukrajine posielať nebudú
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o pravidelnom jarnom odvode. Podľa neho by malo na jar nastúpiť na základnú vojenskú službu 150-tisíc ľudí. Informovali o tom v nedeľu (31. 3.) tlačové agentúry Reuters, TASS a DPA. Odvody sa začnú v pondelok 1. apríla a potrvajú do 15. júla.

Povinná vojenská služba sa podľa nových pravidiel, ktoré vstúpili do platnosti 1. januára, týka ľudí vo veku od 18 do 30 rokov, informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS. Ruský parlament minulý rok odhlasoval zvýšenie hornej vekovej hranice pre brannú povinnosť z 27 na 30 rokov.

V Rusku brancov povolávajú na povinnú vojenskú službu dvakrát ročne. V jarnom a jesennom termíne. Vlani na jeseň Moskva povolala 130-tisíc brancov a na jar 147-tisíc.

Povinná ročná vojenská služba

Všetci muži v Rusku musia počas vysokoškolského štúdia absolvovať ročnú vojenskú službu alebo rovnocenný výcvik, pripomenula agentúra Reuters. Dodala, že povinná vojenská služba je v krajine už dlho citlivou témou a mnohí muži sa jej snažia vyhnúť.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi. Generálny štáb ruskej armády prisľúbil, že brancov nebudú posielať bojovať na Ukrajinu.

Podľa agentúry Reuters vojakov základnej služby nemôžu legálne nasadiť do bojov mimo Ruska. V roku 2022 ich vyňali z vtedajšej mobilizácie zameranej na doplnenie stavov vojakov bojujúcich v susednej krajine. Hoci niektorí branci boli na front poslaní omylom, uviedla Reuters.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet