Na hlavný obsah

Na vyplatenie priamych platieb farmárom sa kráti čas. Ak ich nedostanú do konca júna, EÚ ich štátu nepreplatí

Poľnohospodári by potom peniaze nemuseli dostať.

Na vyplatenie priamych platieb farmárom sa kráti čas. Ak ich nedostanú do konca júna, EÚ ich štátu nepreplatí
Záber z protestu poľnohospodárov. Foto: RTVS

Slovenským poľnohospodárom sa kráti čas. Podľa európskych pravidiel musia mať vyplatené priame platby do konca júna, inak ich Európska únia štátu nepreplatí. To by znamenalo, že peniaze buď farmári nedostanú, alebo ich budeme musieť hľadať v štátnej kase.

Priame platby sú pre farmárov základnou podporou. Na účty im zvykli chodiť v decembri. To, že im teraz meškajú tretí mesiac, prišli ministerstvu opäť pripomenúť – symbolicky aj traktormi aj transparentmi.

Skracujúcej sa lehoty na priame platby farmárom sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Viacerí z nich sa sťažujú, že v rukách stále nemajú ani len rozhodnutie o tom, že majú na peniaze nárok. „Odpoveď nemáme žiadnu. Zrejme nevyrábame dobre. Myslím, že sa začínajú naštrbovať už aj dodávateľské vzťahy,“ uviedol samostatne hospodáriaci roľník Ľudovít Németh.

„Ide o približne 200 eur na hektár, čiže tento titul na plochu, ktorý je základný, sme nemali zaplatený,“ skonštatoval roľník Juraj Hospodár.

Filip Danninger priblížil, že má plochu 160 hektárov. Znamená to, že mu chýba zhruba 35-tisíc eur. „Momentálne to kryjem zo súkromných úspor, ale už aj tie sa míňajú,“ podotkol.

R. Takáč: Poľnohospodári sú zneužívaní politikmi

„Dnešným dňom som úplne pochopil, kde je pointa tohto protestu. Títo poľnohospodári sú zneužívaní politikmi, lebo celý proces je organizovaný z pozadia nimi,“ myslí si minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Na priame platby má nárok 14-tisíc slovenských farmárov. Doteraz ich dostalo asi 30 percent z nich. Na otázky, ako Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vo vyplácaní peňazí postupuje, a kedy celý proces uzavrie, nám neodpovedala.

„Pokiaľ platobná agentúra nevyplatí prostriedky do 30. 6. 2024, tak Brusel nám to nepreplatí. Neviem si predstaviť ministra financií, ktorý by to mal farmárom preplácať,“ uviedol predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Ján Jelen.

„Európska komisia bude čakať. Stále, stále bude čakať na konanie PPA. Tá je na ťahu,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec.

„Určite dôjde k tomu, že v najbližších dňoch vysvetlím ku každému jednému bodu, tým ôsmim bodom, ktoré nám vytýkajú, že akým spôsobom k tomu ministerstvo pristupuje a ako to vyriešilo,“ informoval Takáč.

Opoziční poslanci chcú, aby sa na PPA urobil poslanecký prieskum, ktorý ukáže hlavnú príčinu, prečo tam platby meškajú. Či s tým bude koalícia súhlasiť, sa ukáže pri najbližšom zasadnutí pôdohospodárskeho výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika