Na hlavný obsah

Na Slovensku by malo tento rok zaniknúť 15 detských pohotovostí. ZMOS bojuje o ich zachovanie

Vlani zaniklo prvých šesť detských pohotovostí, ktoré nikto neprevádzkoval.

Na Slovensku by malo tento rok zaniknúť 15 detských pohotovostí. ZMOS bojuje o ich zachovanie
Ilustračná snímka - pediatrička pri práci. Foto: RTVS

Združenie miest a obcí Slovenska chce zachovať čo najviac detských pohotovostí. Podľa platnej vyhlášky by ich v tomto roku malo zaniknúť 15. Pediatri upozornili, že iba v prípade, že niektoré pohotovosti zatvoria, dokážu zachovať dostupnú zdravotnú starostlivosť.

Vlani zaniklo prvých šesť detských pohotovostí, ktoré nikto neprevádzkoval. Od tohto júla sa má zrušiť desať a v novembri ďalších päť, ktoré fungujú. Jednou z nich je aj pohotovosť v Partizánskom. Keď ju zatvoria, rodičia budú musieť cestovať s deťmi do Topoľčian.

„Budeme musieť dlhšie cestovať, ak sa niečo stane. Zároveň si dvakrát rozmyslím, či pôjdem na pohotovosť alebo počkám na normálne ošetrenie doktora,“ povedala mamička zo Sabinova.

„No ja mám tri malé deti, takže pre mňa je to naozaj veľký problém. Keď rýchlo potrebujete pomoc, som z toho šokovaná,“ pridala sa druhá mamička.

Pohotovosť zanikne aj v Sabinove. Rodičia budú musieť cestovať do Prešova.

Zániku detských pohotovostí sa v Správach RTVS venovala Veronika Čokinová:

ZMOS chce zmeniť vyhlášku

Združenie miest a obcí Slovenska chce zmeniť vyhlášku, na základe ktorej majú pohotovosti skončiť. Predseda ZMOS-u Jozef Božik o tom hovoril s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) a rokuje aj s pediatrami v regiónoch.

„Rokujeme s nimi, či sú ochotní ísť s nami do zápasu o to, aby ambulantné pohotovostné služby boli zachované. Samozrejme, že tam, kde nie je vôľa, no zbytočne sa tu bude ZMOS o niečo snažiť,“ uviedol Božik.

Pediatri reagujú, že pri redukcii pohotovostí prihliadali na ich návštevnosť, dostupnosť či vek detských lekárov, ktorí na nich slúžia. Trvajú na tom, že len tak zostane starostlivosť o deti zachovaná.

„Pokiaľ by body ostali tak, ako sú teraz, postupne vzhľadom na vek, zdravotný stav a vôbec stav v primárnej pediatrii by vypadávali lekári zo služieb v týchto pohotovostiach. Nebolo by schopné zabezpečiť toľko pevných bodov pohotovostnej služby,“ skonštatovala hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

„Väčšina pediatrov je už v dôchodkovom veku. Ak títo pediatri budú vyčerpaní týmito APS službami, tak na konci dňa dôjde k ohrozeniu základnej ambulantnej starostlivosti,“ povedal všeobecný lekár pre deti a dorast v Bratislave Martin Matejka.

Na prípadnú úpravu vyhlášky, ktorá by časť pohotovostí pre deti ponechala, ostávajú zhruba tri mesiace. Rezort zdravotníctva tvrdí, že hľadá čo najlepšie riešenie pre všetkých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko