Na hlavný obsah

Nad Slovenskom sa dajú pozorovať dve kométy. Jedna z nich bude koncom marca viditeľná voľným okom

Tretiu budeme môcť pozorovať na jeseň.

Nad Slovenskom sa dajú pozorovať dve kométy. Jedna z nich bude koncom marca viditeľná voľným okom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nad Slovenskom sa momentálne dajú pozorovať dve kométy, na ktoré stačí aj amatérsky ďalekohľad. Jednu z nich koncom marca uvidíme aj voľným okom. Ak máte dobré svetelné podmienky a aspoň základnú techniku, dokážete pozorovať kométu Pons Brooks s obežnou dobou 71 rokov.

„Sa treba zamerať koncom marca hlavne na súhvezdie Pegasa a Andromedy, tadiaľ kométa prejde,“ uviedol odborný pracovník hvezdárne v Hlohovci Peter Habaj. Hvezdári však upozorňujú aj na tretiu tohtoročnú kométu, ktorá na jeseň svojím jasom zatieni mnohé menšie hviezdy.

Kedy budeme môcť na Slovensku pozorovať kométy zisťoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Vladimír Hulík:

„Posledná kométa tohto roka je veľmi významná, pretože by mala byť zhruba taká jasná ako posledná kométa NeoWise, ktorá tu bola v roku 2020. Tú by sme mohli vidieť aj po západe slnka nad západným až juhozápadným obzorom, pričom jej podmienky sa do konca októbra budú zlepšovať a bude od tohto obzoru stále stúpať,“ pokračoval Habaj.

„Určite neohrozí ani našu Zem, ani naše Slovensko. Budeme sa môcť pozrieť na tri veľmi zaujímavé úkazy. A to už v tomto období je možné vidieť dve z tých komét. Ich krásy vyniknú predovšetkým na fotografii, ktorá ukáže nielen samotnú hlavu kométy, ale predovšetkým jej nádherný chvost, ktorý sa ťahá milióny kilometrov do diaľky a vytvára to, čo robí kométu kométou,“ skonštatoval riaditeľ hvezdárne Karol Petrík.

„Určite to bude prestíž pre nás, pokiaľ by sme dokázali zosnímať tieto slabšie kométy. Niekedy sa jedná až o stovky fotografií, ktoré sa potom následne spracovávajú vo vhodnom softvéri v počítači. Týmto získame obrovský odstup užitočného signálu od šumu,“ dodal Habaj. Podobným spôsobom spracováva fotografie komét aj Hubblov teleskop.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko