Na hlavný obsah

Nadvláda SkyTollu nad slovenskými diaľnicami sa končí: Od polovice marca bude platiť európske mýto aj u nás

Prepravcovia na túto zmenu čakali roky.

Nadvláda SkyTollu nad slovenskými diaľnicami sa končí: Od polovice marca bude platiť európske mýto aj u nás
Ilustračná snímka kamiónov. Foto: RTVS

Nadvláda SkyTollu nad slovenskými diaľnicami sa skončila. Prepravcovia si budú môcť vyberať medzi štyrmi spoločnosťami. Od 15. marca zavádzajú dialničiari európsky mýtny systém už aj u nás. Akú úsporu to štátu prinesie, zatiaľ vyčísliť nevedia.

Mýtne skrinky na čelnom skle kamiónu postupne zmiznú. Už od polovice marca by ich mohla nahradiť jediná medzinárodná, s ktorou môžu prepravcovia brázdiť diaľnice naprieč Európou.

Na naše spoplatnené autostrády vstupuje štvorica medzinárodných mýtnych spoločností – taliansky Telepass, nemecký Toll4Europe, český Eurowag a ITIS, pod ktorý patrí SkyToll. Konkurencia sľubuje skvalitnenie služieb.

„Od 15. marca nastáva liberalizácia trhu. Je na jednotlivých hráčoch, akým spôsobom si budú získavať svojich zákazníkov. Aké benefity, výhody im budú ponúkať,“ vysvetlil hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Tomáš Ferenčák.

Európskemu mýtnemu systému na Slovensku sa v Správach RTVS venoval redaktor Marek Gudiak:

Prepravcovia čakali roky

Na zapojenie do Európskej služby elektronického výberu mýta čakali prepravcovia roky. Viaceré sľuby sa nenaplnili, riešenia sa menili za pochodu a termíny horeli.

Ročne sa u nás na mýte vyberie približne štvrť miliardy eur. Prevádzka systému stála vlani diaľničiarov 63 miliónov. Tento rok by mali zaplatiť SkyTollu ešte viac. Akú úsporu však dosiahnu vďaka liberalizácii trhu, nateraz povedať nevedia.

„Ceny za mýto sú stanovené zákonom. Tie sa nemenia. Jednotliví prepravcovia ale môžu poskytnúť svojim zákazníkom výhody, bonusy,“ dodal Ferenčák.

„S jednou jednotkou môžete brázdiť celú Európu. Nemusíte mať pre každú krajinu zvlášť,“ uviedol predseda Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skala.

„Je to výrazná úspora peňazí na strane štátu, pretože bude úplne iný poplatok EETS prevádzkovateľom, ako je v tomto momente dohodnutý so SkyTollom,“ povedal prezident združenia cestných dopravcov ČESMAD Pavol Piešťanský.

Všetky štyri spoločnosti už prešli aj skúšobnou prevádzkou a testom systému. Prepravcovia ich tak môžu využívať s úderom polnoci od 15. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko