Na hlavný obsah

Niektorí voliči sa v prvom kole prezidentských volieb pokúsili voliť dvakrát

K duplicitnému hlasovaniu podľa rezortu vnútra nedošlo.

Niektorí voliči sa v prvom kole prezidentských volieb pokúsili voliť dvakrát
Ilustračná fotografia Foto: SITA/Martin Medňanský

Niektorí voliči sa v prvom kole prezidentských volieb pokúsili voliť dvakrát. Potvrdilo to Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Ide o ľudí žijúcich v zahraničí, ktorí prišli na Slovensko zahlasovať za svojho kandidáta. K duplicitnému hlasovaniu však podľa rezortu nedošlo, a to aj vďaka preverovaniu ich trvalého pobytu. Ministerstvo preň čelilo kritike, že to mnohých pri hlasovaní zdržalo.

V prípade prezidentských volieb, na rozdiel od tých do národnej rady, nie je možné voliť zo zahraničia, ani poštou.

Ľudia žijúci za hranicami sa na voľbách zúčastniť môžu, musia však pricestovať na Slovensko. Vo voľbách môže hlasovať aj ten občan Slovenska, ktorý u nás trvalý pobyt nemá.

Na pokusy špekulantov sa v Správach RTVS pozrel redaktor Radoslav Šebo:

„Musí sa však preukázať platným slovenským cestovným pasom, zároveň vyplní čestné prehlásenie, že má trvalý pobyt v zahraničí, a teda na území Slovenska nemá trvalý pobyt,“ uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová.

Členovia okrskových volebných komisií si to overujú cez Register obyvateľov Slovenska, čo niektorých voličov počas sobotných volieb zdržalo.

Ak by tu totiž volič trvalý pobyt mal, bol by vo voličskom zozname zapísaný tam. Po predložení cestovného dokladu by však zároveň mohol voliť aj kdekoľvek inde.

„Skreslili by sa výsledky volieb a zápisnica o výsledku volieb za Slovenskú republiku by bola nepravdivá,“ dodala Chmelová.

Personálne kapacity posilnia

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti ubezpečuje, že personálne kapacity Registra obyvateľov Slovenskej republiky mieni počas druhého kola prezidentských volieb posilniť.

Voliči zo zahraničia by sa tak pri preverovaní toho, či majú, alebo nemajú trvalý pobyt na území Slovenska, zdržať nemali. Iné podmienky platia pre voliča zo zahraničia, ktorý na Slovensku trvalý pobyt má.

„Volič, ktorý síce žije v zahraničí, ale má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, môže voliť v obci svojho trvalého pobytu, s tým, že okrskovej volebnej komisii predloží svoj občiansky preukaz,“ vysvetlila Chmelová.

Odovzdať svoj hlas môže aj kdekoľvek inde, ak požiadal o vydanie hlasovacieho preukazu. Urobila tak aj pani Martina, ktorá pre prezidentské voľby pricestovala na Slovensko z Nemecka.

„Bolo to úplne bezproblémové. Žiadosť na obecný úrad, pretože mám ešte trvalý pobyt na Slovensku, celé to prebehlo v rámci pár dní a hlasovací lístok mám doma už vyše troch týždňov,“ skonštatovala volička žijúca v zahraničí pani Martina.

Či si svoje volebné právo uplatní aj 6. apríla, zatiaľ nevie. Hlasovací preukaz však má aj na druhé kolo volieb. „Veľmi rada by som prišla, musím to ešte prediskutovať s manželom, ale dúfam, že sa nám to podarí aj o dva týždne,“ uzavrela.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko