Na hlavný obsah

O návrhu na zmeny v RTVS zatiaľ koalícia nerokovala, zámer sa tak ešte môže zmeniť

Návrh je v skrátenom pripomienkovom konaní.

O návrhu na zmeny v RTVS zatiaľ koalícia nerokovala, zámer sa tak ešte môže zmeniť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Návrh na zmeny v RTVS je iba návrhom jednej z koaličných strán. Podľa predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho o ňom koaličná rada ešte nerokovala. Konečná podoba zákona sa tak ešte môže meniť.

Ministri vládnej koalície sa však zhodujú, že verejnoprávne médium potrebuje zmeny. Odborníci sa obávajú, že v predloženej podobe by zmena znamenala ovládnutie média akoukoľvek vládnou mocou.

Ministri tvrdia, že RTVS potrebuje zmenu. Podľa návrhu ministerky kultúry by sa premenovala na Slovenskú televíziu a rozhlas. Súčasné vedenie by skončilo, nového generálneho riaditeľa už nemá voliť parlament, ale sedemčlenná rada. Z nej štyroch zvolí parlament, zvyšných troch určí rezort kultúry, jedného z nich na návrh ministra financií. Rada bude môcť generálneho riaditeľa odvolať aj bez udania dôvodu.

Plánovaným zmenám týkajúcim sa RTVS sa v Správach RTVS venovali redaktorky Monika Maťová a Veronika Čokinová:

„Sme na začiatku legislatívneho procesu. Určite tam budú rôzne pripomienky, rôzne úpravy a my by sme sa radi vyjadrili až k finálnej verzii,“ vyhlásil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Verejnoprávna televízia už neplní svoju funkciu verejnoprávnej televízie, tak politické reportáže, klamlivé, ktoré robí verejnoprávna televízia, už sú úplne za čiarou,“ tvrdí minister pôdohospodárstva a rozvoj a vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

„Ak sa nemýlim, tak práve spravodajstvo RTVS patrí k najdôveryhodnejším, a myslím, že je úplne najdôveryhodnejšie podľa názoru verejnosti, takže je to v tejto chvíli súkromný, individuálny názor časti politického spektra,“ povedal bývalý predseda Rady STV Miroslav Kollár.

Skrátené pripomienkové konanie

Analytik Ivan Godársky kritizuje vznik Programovej rady, ktorá bude posudzovať a kontrolovať program. „Exekutíva nemá nejakým spôsobom zasahovať do fungovania, do kreácie orgánov riadenia RTVS a to posilnenie, resp. tá nová pozícia ministra kultúry, ktorý bude menovať takmer polovicu novozriadenej rady, je z tohto pohľadu idúca presne proti tomu, čo európska legislatíva vyžaduje,“ upozorňuje.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba zo Slovenskej národnej strany si myslí, že RTVS nerešpektuje pluralitu názorov. Hovorí, že v čase, keď bol opozičným poslancom, nedostal ani jedno pozvanie na účinkovanie v politických diskusiách. Súčasný generálny riaditeľ je preňho neprijateľný.

„Osobne sa budem zasadzovať za to, aby bol predvolaný Machaj do parlamentu a odpovedal na otázku, že či niekto z veriteľského výboru mal alebo nemal nejaké profity zo Slovenskej televízie. Je škandál, že človek, ktorý prešiel osobným bankrotom bol na čele Slovenskej televízie,“ povedal Taraba.

„Veľmi rád prídem pred, podľa všetkého, Výbor pre médiá a kultúru, ak tomu rozumiem, lebo asi tam ma môžu predvolať a veľmi rád na to odpoviem, ale je to úplne mimo realitu. Ja si myslím, že na tieto veci som už odpovedal pri voľbe na generálneho riaditeľa a určite môžem povedať, že tam nie je žiadna súvislosť,“ vyhlásil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Návrh ministerky kultúry na vytvorenie Slovenskej televízie a rozhlasu je v skrátenom pripomienkovom konaní. Výhrady k nemu sumarizuje opozícia a pripomienky predloží aj RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko