Na hlavný obsah

Obnova vzťahov medzi Českom a Slovenskom môže prísť až po vojne na Ukrajine, tvrdia odborníci

Slovensko-české vzťahy zhodnotil analytik aj politológ.

Obnova vzťahov medzi Českom a Slovenskom môže prísť až po vojne na Ukrajine, tvrdia odborníci
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (Smer-SD) a český premiér Petr Fiala. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Odborníci sa zhodujú, že slovensko-české vzťahy sa zrejme obnovia až po skončení vojny na Ukrajine. Tvrdia, že je to práve vnímanie ruskej agresie u nášho východného suseda, čo obe vlády rozdeľuje.

Medzivládne konzultácie Česka a Slovenska sú tradíciou od roku 2013. Zvýrazňujú nadštandardné vzťahy medzi dvoma štátmi. Analytik z ústavu medzinárodných vzťahov Daniel Šitera na Karlovej Univerzite vysvetľuje, že stretnutie vlád má skôr symbolický charakter.

„Išlo o stretnutie vlád. Vlády kolektívne deklarovali nejaký jednoročný plán, dohodu na úzkej spolupráci, ak už ide o otázky zahraničnej politiky až po riešenie konkrétnych problémov, napríklad v doprave, či v životnom prostredí,“ uviedol Šitera.

Za rozhodnutím českej strany prerušiť spoločné stretnutia vlád analytik vidí rozdielny pohľad na vojnu na Ukrajine. Predpokladá, že v ostatných oblastiach bude spolupráca medzi krajinami pokračovať.

„V tejto rovine to teraz vyzerá, že budeme spolupracovať na niečom, na čom spolupracovať musíme, zatiaľ čo niektoré otázky nás budú momentálne rozdeľovať a došlo k pochopeniu, že na nich spolupracovať nemôžeme,“ ozrejmil Šitera.

Reakcie odborníkov odzneli v relácii RTVS Komentáre dňa, téme sa venoval redaktor Jakub Horáček:

Historické vnímanie roku 1968

Podľa politológa z Trenčianskej univerzity A. Dubčeka Miroslava Řádka Česi a Slováci medzi sebou nemajú významnejší politický, kultúrny či umelecký konflikt. „Pri zrušení spoločného rokovania českej a slovenskej vlády už vidíme priame dôsledky takzvanej politiky na všetky svetové strany, ktorá v skutočnosti Slovensko skôr odkláňa iba na jednu svetovú stranu,“ dodal.

Politológ si myslí, že odlišný názor obidvoch krajín na ruskú agresiu pramení z historického vnímania roku 1968. „V českej spoločnosti ruské napadnutie Ukrajiny vyvolali všetky historické reminiscencie na tento tragický rok pre celú česko-slovenskú históriu. Na Slovensku predsa len sme rok 1968 až tak veľmi neprijímali,“ vysvetlil Řádek.

Bývalý veľvyslanec Slovenska v Českej republike Peter Weiss tvrdí, že prerušenie konzultácií môže negatívne ovplyvniť aj komunikáciu medzi jednotlivými ministerstvami krajín. Predpokladá aj, že český a slovenský premiér sa nebudú tak často stretávať.

„Možno sa stretnú, podajú si ruky na Európskej rade v Bruseli. Ja sa obávam, že tie šrámy, ktoré urobili tieto konflikty, jednoducho ostanú v českej spoločnosti a budú takou brzdou nadštandardnosti našich vzťahov,“ zhodnotil Weiss.

Analytici sa zhodujú, že k návratu vzťahov na predchádzajúcu úroveň nemusí dôjsť ani po prípadnej zmene vlády u našich západných susedov. Česká spoločnosť je totiž proti Rusku a jeho agresii ostro vyhranená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko