Na hlavný obsah

Odkedy a dokedy si budeme voliť prezidenta? Ak sa hlasovanie predĺži, ovplyvní to moratórium

Otvorenie volebných miestností je ďalšia téma Volebného manuálu.

Odkedy a dokedy si budeme voliť prezidenta? Ak sa hlasovanie predĺži, ovplyvní to moratórium
Ilustračná snímka - voľby. Foto: TASR/Roman Hanc

Voliči budú môcť v deň prezidentských volieb hlasovať už od siedmej rána. Otvorenie volebných miestností je ďalšia téma Volebného manuálu pred blížiacimi sa voľbami prezidenta Slovenskej republiky.

V sobotu 23. marca budú volebné miestnosti vo všetkých okrskoch otvorené od 7:00 ráno do 22:00 večer.

„V prípade, že by vo volebnej miestnosti chýbalo niečo, čo by znemožňovalo hlasovanie, napríklad by nebol dostatočný počet hlasovacích lístkov alebo by hlasovacie obálky neboli opečiatkované, je nevyhnuté aby sa prerušilo hlasovanie a aby sa zabezpečila náprava. Až potom je možné pokračovať v hlasovaní,“ uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a pol. strán MV SR Eva Chmelová.

Otvoreniu volebných miestností sa venoval volebný manuál zo Správ RTVS:

Ak sa z nejakého dôvodu hlasovanie predĺži, okrem dlhšie otvorenej volebnej miestnosti sa o rovnaký čas predĺži aj moratórium, teda zákaz zverejňovania informácií o kandidátoch či výsledkoch.

Komisia musí mať ešte pred otvorením volebnej miestnosti pripravené hlasovacie lístky pre voličov a miesto, kde budú voliči hlasovať.

Vo volebnej miestnosti musí byť aj nádoba určená na obálky s hlasovacím lístkom. Tiež nádoba na vyhodenie nepoužitých hlasovacích lístkov.

Prísť hlasovať v prezidentských voľbách nemôžu len tí občania, ktorí majú menej ako 18 rokov alebo ich súd zbavil práva voliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko