Na hlavný obsah

Pápež František tradične požehnal mestu a svetu. Vyzval na prímerie v Gaze aj na Ukrajine

Veriacim sa prihovoril z balkóna baziliky sv. Petra vo Vatikáne.

Pápež František tradične požehnal mestu a svetu. Vyzval na prímerie v Gaze aj na Ukrajine
Pápež František posväcuje svätenú vodu počas veľkonočnej omše. Foto: TASR/AP

Pápež František v tradičnom veľkonočnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) vo Vatikáne vyzval na výmenu väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP. Konflikt rozpútaný ruskou inváziou na Ukrajinu trvá už tretí rok.

„Výzvou na rešpektovanie princípov medzinárodného práva vyjadrujem nádej na všeobecnú výmenu všetkých väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou,“ povedal. Prihováral sa asi 30 tisíckam veriacich z balkóna baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Jeho prejav sa naživo vysielal do celého sveta.

Vyzval aj na prepustenie rukojemníkov a prímerie v Pásme Gazy. Očakávajú sa nové rokovania o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

„Opätovne apelujem, aby sa zabezpečil prístup k humanitárnej pomoci do Gazy, a ešte raz vyzývam na rýchle prepustenie rukojemníkov zadržaných 7. októbra a okamžité prímerie v Pásme Gazy,“ uviedol pápež vo veľkonočnom posolstve.

Pripomenul aj Sýriu, ktorá už trinásť rokov trpí následkami ničivej vojny. Libanon podľa jeho slov zase ničí inštitucionálna bezvýchodisková situácia a hlboká kríza. Pripomenul aj pokrok krajín západného Balkánu smerom k integrácii do európskeho projektu.

Povzbudil tiež Arménsko a Azerbajdžan, aby s podporou medzinárodného spoločenstva mohli pokračovať v dialógu a dosiahli čo najskôr definitívnu mierovú dohodu.

Tradičnému veľkonočnému požehnaniu Urbi et Orbi pápeža Františka vo Vatikáne sa RTVS venovala aj v Správach :24:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet